Niels Gordon - »Stille Nacht (CET)«

Samt andra julfavoriter


Profetvännen Niels Gordon delar med sig av alternativ julglädje från syntskjulet, och Chefsideolog Filip Lindström ger råd om annan, snävare julmusik.

Nu i dagarna lär väl »Feliz Navidad« och Mariah Careys julslagdänga börja gå oss ordentligt på nerverna, om man nu inte avviker ifrån stora gator där det ligger stora affärer där många människor handlar för stora summor. Där fungerar Just D och deras stelbensopererade rikemansrap, för de som för sig i sådana lokaler tror att hip hopen stannade i utvecklingen redan på 90-talet och de har till och med börjat uppskatta det där skojiga snacket till musiken.
        Profetvännen Niels Gordon skulle aldrig spelas i konsumtionssamhällets högborg, inte ens nu när han har skänkt oss en julgåva i form av »Stille Nacht (CET)«. De stackars konsumenterna skulle bli förvirrade av analogsyntarna som spelar den klassiska julmelodin. När trummaskinen gör entré skulle de bli så sinnessvaga att de skulle köpa en grön slips till farbror Rune istället för en röd, vilket hela familjen vet är hans absoluta favoritfärg. Julstämningen som Niels Gordon har vispat upp i sitt syntskjul (vilket du kan läsa om i »Niels Gordon träder in i skymning«) är inte klippt, skuren och inpaketerad i julhandelns hets, den som vi alla klagar över år efter år men alltid tillåts oss bli insugna i. »Stille Nacht« kanske skulle gå hem i juletid hos gemene skivhandlare, där den genomsnittlige kunden kan nämna fler och bättre rappare än Wille Crafoord. Där behöver ingen köpa fel julklapp till sin farbror på grund av ett simpelt slag av musikaliskt missförstånd, och julefriden skulle vara ett faktum.
        Så, kära läsare, ha en riktigt härlig jul med dyra paket under granen och många smaskigt döda djur på julbordet. Niels Gordons »Stille Nacht« rekommenderas starkt, starkare än farbror Runes spetsade glögg, och här framhäver jag ytterligare några artister som vanligtvis inte förknippas med jul, vars julmusik kan ge er en annorlunda stämning i år:

Utsikten från Adams lägenhet

James Brown - »Funky Christmas«
Gudfadern önskar glad högtid

The Ventures - »The Ventures' Christmas Album«
En sann surfjul för den som firar på vågor hellre än framför Kalle.

The Beach Boys - »The Beach Boys Christmas Album«
Ännu mer surfjul för den som inte fick nog.

Johnny Cash - »The Classic Christmas Album«
En lantlig julhälsning från killen i svart.

She & Him - »Christmas Party«
Sammetslen jul från M. Ward och Zooey Deschanel

John Voelz - »Vegan Christmas«
För en gångs skull, en vettig jullåt.

Lars Vegas Trio - »Lars Christmas«
Världshistoriens bästa julskiva.

19 December 2017