Jonatan & Jonathan, Del III:

L'Amourografen och sommaren


Profetvännerna Jonatan Södergren och Jonathan Brott, båda kända från tidskriften L'Amour La Mort, diskuterar åter på Profet. Den här gången talas det om tidskriftens stundande filmklubb på Nomad Swedish Food & Bar, som inleds imorgon torsdag 27 Juni.

Vi pratar om »virtuell nostalgi« på Krukans uteservering. Det är ett möte. Vi enas om att vi upplevt kollektiv framgång de senaste veckorna. Det är mest Brott som säger det men alla verkar hålla med.

Jonatan Södergren: Begreppet kommer från 1600-talet. En kunde bli kliniskt diagnostiserad med nostalgi, soldater som kom hem från krig, ni vet...

Jonathan Brott: Kolla upp Saudade, det är typ virtuell nostalgi fast från Portugal.

S: (har gula byxor på sig)

Alice bläddrar i Chris Kraus »juvligt skvallriga« Kathy Acker-biografi, Richard och Olof kollar med fasta vackra blickar ut mot Rosenlundsgatan. Siw Malmqvists »Förälskad i Köpenhamn« spelas ur en laptop. Olof sjunger med fast han säger »förälskad i NamNam« istället för »förälskad i Köpenhamn«.

B: Freud kallade det melankoli. För honom var melankoli typ alltid virtuell nostalgi. Om du läser första utkastet av min roman så skriver jag ett jättedåligt intro där jag påstår mig uppleva det efter att ha blivit bestulen på min dator; att jag inte sörjer själva objektet utan sörjer min dagbok och mitt romanutkast, som en vag del av mig själv, som om det vaga objektet trätt in i min identitet, och jag därav inte har något att sörja än mig själv...

S: Det där är snarare personlig nostalgi… för det är kopplat till din direkta upplevelse.

B: Vi är i två domäner här, som om du var hjärnkirurg och jag bankir, eller fallskärmshoppare, men vi kan samsas trots det; som Deleuze sa, »alla kan prata med alla, så länge de gör det med sina egna termer och en vegansk hamburgare i handen«.

B: Är vi klara så?

S: Nåt mer om mina byxor kanske?

B: BeWider-Peter, han bor ju runt hörnet. Vi var där efter en utekväll, jag kom in i porten och du och tre till fyra andra låg i olika koola poser i trappan, ni var helt tysta. Peter var typ inne och städade och jag försökte fråga er vad som hände men alla teg. En av oss gick upp för att kolla och kom sedan ned och satte sig stum i en kool pose hon med.

S: Han kom hem från Indien igår, han har varit och kollat på fabriker...

B: Vi ska ha filmklubb »imorgon«.

S: Just det, jag och Sabrina kanske kommer lite sent för vi ska på Arthur Jafas vernissage.

B: Du är en bra arrangör.

IMORGON PÅ NOMADS INNERGÅRD, OCH ALLA TISDAGAR, RESTEN AV DITT LIV, FÖRUTSATT ATT DU DÖR UNDER SENSOMMAREN.

S: (lägger till) Vi kanske ska berätta något om urvalet också.

B: (frågar resten om urvalet)

Alice: Jag tyckte det var en fin bild på eventet… men jag har inte så mycket annat att säga.

S: Jag screenshotade en film, jag brukar nämligen göra så; jag brukar snabbt smälla fingret på knapparna i succession.

B: Du screenshotade inte den där men du brukar göra så.

B: Kom särskilt nästa tisdag, vi spelar min favoritfilm då, och kom på min födelsedag, 23 juli, vi spelar min favoritfilm då också, fast det är en annan film.

Alice: Visste ni att de har gjort en tv-serie av »I Love Dick«?

B: Jag fattar inte att ingen har gjort en svensk översättning på den som heter »Jag älskar kuk«.

S: Då går man ju miste om hela tvetydigheten.

B: Det där är bra, bli av med allt det där litterära tjafset med nyansering; alla vet att den boken handlar om att älska kuk och att den är rätt bra.

S: Minns ni när vi råkade supa ned vår amerikanska vän på vägen till Index och han skällde ut Chris Kraus eftersom hon inte gjort tillräckligt för att motarbeta gentrifieringen av Bronx? Några dagar därpå stal vi öl och tog selfies bland helt okej konst och ganska många bildäck i ett garage på Östermalm. Du hade dåligt samvete över det.

Olof: Vi saknar den gamla scenografin...

S: ...och Jacob Hallerström, hoppas han kommer på torsdag.

B: Han kommer nog inte på torsdag men han var med och gjorde urvalet, han är ju löjtnant över evenemangsutskottet på L’amour - La mort.

S: Har vi nämnt något om urvalet? Och tidskriften?

B: Jacob var med och gjorde någon utav dem.

S: Vi släpper en tidskrift i augusti, LL#4 - VÄST. Det kanske blir på Skeppsholmen, en heldagsfestival med Sabine Women et al.

B: Vi visar ganska många västasiatiska filmer.

Olof: Har ni sett att Madminton släppt en låt förresten?


                       EVENTLÄNK


                     L'Amour La Mort

                 www.jonathanbrott.com

                       Sabine Women


                     MADMINTONS LÅT

26 Juni 2019