Världsskildring: Om Island och ölet

Av Jacob Hallerström


Profets resereporter Jacob Hallerström, som frekventerat ProfeTalkshow utöver sin medverkan i Profets spalter, beskriver sin resa till det fortfarande mytomspunna Island och denna lilla nations relation till öl – efter att bara ha fått dricka drycken lagligt i 30 år.

Jag minns att vägen hade hål. Asfalten var lagad och omplåstrad så att man var tvungen att ta stora kliv. Inte precis vad jag hade förväntat mig av Island, men det var charmigt. »They are a civilized people« hade en slovak jag träffade kvällen innan på en pub i Reykjavik sagt om islänningarna.
        Här befann jag mig alltså, mitt ute i vad som skulle föreställa Reykjaviks industriområde. I en vanlig europisk storstad kläs områden där industri bedrivs av grå fabriksbyggnader och höga torn som spottar ut rök. På Island är detta några gator med järnaffärer samt en och annan byggnad där det kanske sker någon form av produktion. Jag var här för att min kompanjon på denna resa behövde köpa film till en analog kamera och tydligen fanns det en bra fotoaffär här ute. Vi passerade dessa håliga gator och järnaffärer tills filmen var köpt och vi skulle ta oss tillbaka till innersta Reykjavik. Vi skulle bada på ett badhus, det gör man på Island. På en liten sidogata som ledde ner till Reykjaviks strandväg hittade vi ett litet bryggeri med en bar. Först stannade vi något förvånade för att se efter vad skyltfönster som låg vägg i vägg med en bilåterförsäljare innehöll. Det var först när ägaren stack ut sitt bakfulla ansikte och uppmanade oss att komma in som vi gjorde entré.
        RVK Brewing är ett av Islands många mikrobryggerier. Idag finns det uppemot 30 självständiga bryggerier på ön. Alltså drygt ett mikrobryggeri per tiotusen islänningar. Det hela blir än mer osannolikt när jag nu ska berätta historien om Islands relation till öl som jag fick höra av den bakfulla bryggmästaren den här eftermiddagen i Reykjaviks industriområde.

I vår del av världen har vi en stark relation till öl. Det har varit en del av många européers vardag sedan urminnes tider. Bisarrt blir då det faktum att öl var förbjudet på Island fram till 1989. Fram tills för 30 år sedan var det alltså helt förbjudet att dricka öl på hela ön som är Island. Under början av 1900-talet växte sig en frihetsrörelse stark på Island. Att skapa en egen identitet fristående det koloniala Danmark var något islänningarna strävade efter. En tidig anledning till ölförbudet var det tabu ölen ålades på grund av dess association till Danmark och danskarna. »Icelanders could only drink beer overseas or if it was illegally imported during most of the 20th centuary« förklarade bryggmästaren och såg något bekymrad ut.
        En annan anledning till spritförbudet var nykterhetsrörelsen som slog rot i många länder vid den här tiden. Från början innefattade det isländska förbudet all alkohol men under 30-talet hävdes restriktionerna på vin i och med att Spanien och Portugal hotade med att sluta importera isländsk fisk om Island inte köpte deras vin.
        Undantag fanns självklart. Under Andra Världskriget var Island de facto ockuperat av de allierade. Britterna och amerikanerna som besatte ön byggde inte bara Islands första flygplats, de satte även igång öltillverkning. »Of course the Brits and the Americans needed beer while they were here, and that’s where the first limited brewing started« berättade bryggmästaren medan vi fick smaka av deras briljanta saisonöl.

Firande av »Beer Day« på Island

Idag är en av Islands stora högtidsdagar den första mars; »Bjórdagurinn« eller »Beer day«. Den första mars 1989 hävdes förbudet på öl och sedan dess firar islänningarna ölet med en egen högtid. På »Beer day« för två år sedan öppnade RVK Brewing upp bland Reykjaviks industrier och för att för en gångs skull agera som en riktig resereporter vill jag verkligen rekommendera den som är i Reykjavik att gå till det här bryggeriet och dricka deras fina öl. Om inte av andra anledningar bara för att det i år är det precis 30 år sedan islänningarna kunde börja dricka öl lagligt.

26 November 2019