Fredag Till Sjöss

En Intervju med Vendredi Sur Mer


Vendredi Sur Mer bjuder på fransk pop när det låter som bäst. Det är avväpnande stilfullt, säkert och svalt samtidigt som en efter att ha hört hennes debut EP »Marée Basse« ,som kom i slutet av förra året, snabbt börjar hysa de varmaste känslorna för Charline Mignots musik. Profets Amanda Båmstedt har korresponderat med Mignot om vikten av det visuella och om vad som döljer sig bakom de franska fraserna.

Ibland är det de oförväntade upptäckterna som hör till de allra bästa. Precis så är fallet med Vendredi Sur Mer som jag fann mest av en slump via lite slentriansurfande efter en ny musikkick på Youtube. Trots att min franska är ytterst begränsad var det något med de små, fragmentariska stunderna av språklig förståelse och den resterande tid av som enbart fylldes med känsla medan jag lyssnade på hennes musik som golvade mig. Musiken har något svalt och retroskimmrande över sig samtidigt som den också är fylld med känslor och sensitivitet. Det slår mig att Vendredi Sur Mers toner hade passat som det perfekta soundtracket till tätbefolkad gryningsfest i antingen Villa Savoy eller Barcelonapaviljongen, tonerna besitter något så unikt som både en air av lyx samtidigt som de känns fullt ut genuina och vibrerande.
        Men vad är det då Vendredi Sur Mer sjunger om (en fråga som alla vi med begränsade franskakunskaper ställer oss)? Charline Mignot som hon också heter berättar att hon ofta sjunger om väldigt personliga saker.
        – Saker som har hänt mig, såsom breakups, ledsamma stunder, fantasier... men jag försöker alltid att vända det till något »glatt«. Jag ser musik mer som en hämnd och en slags terapi. Personer berättar ofta att min musik talar till dem. Jag tror att det beror på att vi alla behöver hantera liknande erfarenheter och samma känslor. Att kunna dela med sig av det är underbart.
        Vendredi Sur Mers musik känns atmosfärisk och nästintill cinematisk, ljudbilden målar upp visuella, fragmentariska bilder och stämningar medan en lyssnar och det förvånar mig inte att läsa att Charline Mignot också har arbetat som fotograf. För Charline Mignot är bilden precis lika viktig som estetiken, hon ser musiken som ett set och betraktar valet av konstnärlig regi kring hennes klipp på samma vis.
        – Jag har en väldigt tydlig ide kring identiteten för projektet och dess riktning. Det kanske är just i detta som fotograferandet har hjälpt mig - det låter mig känna den estetik jag vill ha och speciellt den estetik jag inte vill ha.

»Jag berättar bara vad jag har på hjärtat«

- Vendredi Sur Mer

När en lyssnar igenom Vendredi Sur Mers EP »Marée Basse«, som på svensk översättning blir »Lågvatten« eller »Ebb«, kan en nästan tro att hon knappt gjort något annat än att skapa musik hela sitt liv. Faktum är dock att musiken trädde in i hennes liv först långt senare än vad en vid första anblick skulle kunna tro.
        – Jag har skrivit under en lång tid och för tre år sedan bestämde jag mig för att skriva en låt till en video jag hade gjort. Videon kom aldrig ut men musiken har växt i mitt liv!
        Precis likt Vendredi Sur Mers musik följer de ackompanjerande musikvideorna den filmiska ådran, låt efter låt får en tillhörande vansinnigt välproducerad producerad musikvideo som i sig skulle klara sig även utan musiken. Spana exempelvis in den visuellt fängslande musikvideon »La Femme a la Peau Bleu« som är skapad tillsammans med Alice Kong.
        – Jag hatar »normala« klipp. Jag arbetade med Alice Kong under de första två musikvideorna och lämnade henne »carte blanche« efter den första pitchen. Jag berättade helt enkelt för henne att jag ville att klippet skulle vara som en mini-kortfilm eftersom jag ville att en skulle kunna se om klippet om och om igen utan att nödvändigtvis lyssna på själva låten. En skulle kunna se på musikvideon bara för själva skönheten i bildernas skull. Jag tycker att hon lyckades riktigt bra med det!

När en får ta del av Charline Mignots konstnärskap känns det som att hon har en tydlig bild och idé kring vad hon vill förmedla med sin musik. Måhända är det en förmåga som utvecklats i samband med hennes arbete som fotograf, att konkret veta vad som ska vara med i bilden och vad som ska lämnas utanför, något som även tycks ha skickligt applicerats för just Vendredi Sur Mer som projekt som imponerar mer än enbart på det rent musikaliska planet. Det är de små stunderna och ögonblicken i livet som inspirerar henne.
        - Det låter dumt, men det är sanningen. Känslor, personerna jag träffar... säger Mignot är det som väcker hennes kreativitet.
        Kanske är det just de flyktiga stunderna som gör att hennes musik stundtals även bär på en viss melankoli och det är inte en sekund av musiken som lämnas utan närvaron av känslor. Något som skulle kunna tänkas vara ett resultat av att Mignot gärna använder sig av sina egna känslor i skapandeprocessen.
        – Jag berättar bara vad jag har på hjärtat och lägger till rytmer! I början var det väldigt komplicerat för mig, speciellt under konserter, eftersom jag hade känslan av att jag avslöjade hela mitt liv för andra. Men från och med nu ser jag på det annorlunda, jag har lärt mig att ta tillbaka det.
        Det är med spända öron och ögon vi inväntar det kommande debutalbumet, Vendredi Sur Mer har med sitt alldeles egna träffsäkra sound visat att den franskspråkiga poppen är allt annat än död!

5 Maj 2018