Ronni Arturo: »Jag är en Gud, jag och Busta Rhymes«

Five Percent Nation och tron på sig själv


Busta Rhymes är en Gud. Det är det inte jag som säger, och inte han heller. Det är den snabbkäftade rapparens religion som säger att han och alla andra medlemmar av organisationen Five Percent Nation är gudomliga. Sprunget ur amerikanska Nation of Islam har Five Percent Nation länge skrämt slag på den lilla grupp människor som känner till dem, eftersom det har fokuserats på att sektionen sägs se världens vita population som diaboliska och ondskefulla. Rörelsen går också under namnet NGE, Nation of Gods and Earths, där God är den svarte mannen och Earth är den svarta kvinnan. Benämningen Five Percent Nation, eller Five Percenters, hänvisar till att ynka fem procent av människosläktet känner till och sprider sanningen som NGE predikar. Ytterligare 10 procent känner också till sanningen, de 10 procent som styr och ställer på jorden. Enligt NGE undanhåller dessa makthavare den äkta sanningen från de resterande 85 procenten genom att föra vidare idén om en enskild allsmäktig Gud. Five Percent Nation lär ut tron om att varje svart man är sin egen Gud, där de bryter ner laddade ord som Allah och Islam till »Arm, Leg, Leg, Arm, Head« och »I Self Lord And Master«. Termerna blir mer mänskliga än gudomliga och ouppnåeliga, människan styr sitt eget liv mer än vad hon blir kontrollerad av någon annan eller något annat. Jag dras till sekulariseringen av en religion, där tron nedmonteras och återbyggs riktad mot en själv. Det finns i buddhismen, det finns i satanismen och det finns hos Five Percent Nation. Inom buddhismen får du lära dig att uppskatta dig själv, inom satanismen får du lära dig att låta dig själv leda ditt liv genom lustar och inom Five Percenters får du se dig själv som din egen mästare. Eller rättare sagt, som man inom Five Percenters får du se dig själv som din egen mästare, kvinnan ses som understående mannen. Fem Procent-ledaren Justice Allah har dessutom i en deklaration av partiprogrammet sagt att homosexualitet i stort accepteras av NGE, dock inte bland medlemmarna.

Justice Allah förklarar Five Percent Nation

Solklara nackdelar lyser alltså med sin närvaro i åsikterna som NGE vill överföra till de okunniga 85 procenten. Deras huvudsakliga mål är desto bättre än den osmakliga synen på kvinnor och homosexuella – Five Percent Nation vill leda unga människor bort ifrån droger och kriminalitet, mot ett rättfärdigt liv av medvetenhet och goda dåd. Författaren och muslimen Michael Muhammad Knight studerade som vit man NGE, som fått sitt rykte befläckat eftersom de enligt allmän uppfattning placerar svarta människor i himlen och vita i helvetet. Jag förstår hur 85 procent av mina medmänniskor kan missförstå budskapet och bara se ett hat. Knight redde för mig ut missförståndet i en artikel för Vice (»What I Learned From the Five Percenters« 9 januari 2013) och han har skrivit två böcker om ämnet som gräver djupare i en felbedömd grupp människor. Vita människor kallas ondskefulla för att vårt samhälle är så obalanserat och orättvist uppbyggt att en vit person kan åka räkmacka genom ett helt liv medan en svart person måste kämpa för att ens ses som en människa. Inte undra på att man i en sådan situation mår bra av att kunna upphöja sig själv till gudastatus.

Busta Rhymes

Hur vår värld har fallit på plats - med ojämlikhet och en generaliserande syn på människor som olika grundat på »rastillhörighet« - har fött hatet och osämjan mellan folkgrupper. Om än jag inte vill dela upp jordens befolkning i grupper och titta på dem med lupp så har vita (och det här är sista gången jag använder en sådan benämning i den här texten) på egen hand förorsakat den här uppdelningen genom att i århundraden behandla sina medmänniskor illa. Betyder det att alla personer med en viss hudfärg har en genetisk fallenhet för ondska? Nej. Det betyder att personer med en viss hudfärg går ett lättare liv till mötes, när alla liv i en ultimat värld borde ha samma förutsättningar.
        Jag förespråkar individualism, och det är därför jag kan identifiera mig med buddhismen, satanismen och Five Percent Nation utan att till fullo konvertera till någon av deras läror. Visa människor har vett nog att plocka lärdomar ifrån världens stora filosofier, de livets riktlinjer som passar individen i fråga bäst. Se det som att plocka ihop en påse blandgodis, där man själv får välja vad som smakar bäst och slipper det som ger dålig bismak. Jag är min egen ledare, jag kan leva mitt liv som jag vill ha det. Jag är en Gud, jag och Busta Rhymes. Jag vill sitta på en brygga med Busta, likt Emil och Alfred, och höra honom säga »Du och jag, Ronni, du och jag«. Vi är våra egna gudar, vi sätter våra egna villkor och regler. Ingen gudomlig lag kan styra oss förutom den som kommer inifrån oss själva. Jag applicerar gärna min egen tro på Busta utan att veta exakt att det är så här han tycker och tänker, för jag har känt en spirituell koppling till honom sedan jag först såg honom gå in i primalstadie i gamla musikvideos från glansdagarna på 90-talet. Du och jag, Busta, du och jag.

Busta Rhymes om Five Percenters

Jag känner inte samma samband med dagens Busta Rhymes som jag gör med dåtidens sjövilda geni. Kanske satt hans förmåga att göra bra musik i håret som han klippte av sig runt millennieskiftet. Sakta men säkert slutade han med sina innovativa scenkläder och sin hjärtskärande skrikrap, och texterna handlade mer om trista hip hop-klyschor som hur mycket pengar Busta tjänade. Att se en urkraft vattnas ur är sorgligt, speciellt när det kommer till Busta Rhymes som gått från 100 till nära noll sedan han var ung och farlig. »Arab Money« från 2009 är bland de värsta styckena musik jag hört och den låter ironiskt nog alldeles för billig för att kretsa kring tonvis med inhåvad deg. Räddningen från min Busta-depression heter »AAAHHHH!!!«, ett spår med en dödlig basgång som jag är benägen att höja upp jämte Snoops »Gz And Hustlas« och Eazy-Es »Real Muthaphuckkin’ G’s«. Låttiteln är klassisk Busta och kan möjligtvis vara tagen ifrån den lättnadens suck jag drog när jag hörde att denna Gud äntligen lagt av med onödig meningslöshet och gett sig in på något substansfullt igen. Du och jag, Busta, du och jag.

13 Maj 2017