Profet Sport: Att Slå En Sjua

Häpnadsväckande resultat från Tottenhams damlag

Spurs damtrupp imponerar med storslagna siffror, vilket visar på starten på något nytt. Profets Chefsideolog Filip Lindström bevittnar förändringen, och silar den genom ord och bild, i den åttonde delen av Profet Sport.

I skuggan av att Tottenhams herrlag tog hem segern i Audi Cup-finalen mot Bayern München härom veckan, är Spurs damlag mitt uppe i en enastående försäsong inför FA Women’s Super League. Inte bara slog truppen Southampton med mirakulösa 7-0 för två veckor sedan, utan även Crytal Palace med exakt samma poängsättning nu i söndags.
        Damerna vinner alltså två matcher i rad, med sju mål gjorda i respektive – och inte ett enda insläppt. Ändå koncentrerar sig världen mer noggrant på Mauricio Pochettinos trista presskonferenser om vilka snubbar han ska eller inte ska värva, och om vilka skador de befintliga herrarna har dragit på sig eller tillfrisknat ifrån.

Även Spurs damer har gjort en hel del drastiska värvningar i uppställningen, som uppenbarligen gjort distinkt skillnad för prestationen. Matchen mot Southampton var den första vänskapsdrabbningen, och märks ut av lagledningen själva som »början av en era«. Sedan starten 1985 har Broxbourne Ladies – som i början av Nittiotalet tilläts namnbyte till Tottenham Hotspur Women – arbetat aktivt för att främja lokala förmågor och stärka talang inom klubben. Spelare så unga som tio år bär Tottenhams tröjor, och lotsas systematiskt uppåt i klubbordningen, tills de så småningom har en chans att spela i huvudlaget. Något säger mig att sammanhållningen blir starkare av sådan känsla av tillhörighet, ett fenomen som diskuterats flitigt i tidigare delar av Profet Sport. Tottenham fullkomligt lyser i samhörighetens sedativa strålar, briljerar i glansen från gruppsykologins mest reflektiva och minst djupa vattendrag.

Glåporden som Tottenhams trötta belackare kastar ur sig, om att Spurs förföljs av någon form av förlustbringande förbannelse, går mig därför obemärkt förbi. Hellre ser jag ett enat lag som smitts ihop i samma smedja förlora, än ett vinstbringande spretigt toppskiktat lag fyllt med legosoldater som inte bryr sig ett dyft om vilken tröja de bär. Kan min ilska mot porrpungfriserade elitplockade fotbollslag ha något att göra med att jag som elvaårig mittback i Stockholmsförorten Sollentunas sämsta sjumannalag Edsbergs IF inte blev utvald till det bättre laget, utan istället blev förpassad till det ännu lägre stående B-laget? Självklart, kära läsare, allt jag skriver om handlar egentligen om saker jag har upplevt i min barndom, varför skulle det här vara annorlunda?
        Smärtan som uppstod ifrån livets första (men absolut inte sista) insikt av verkligt mindrevärde lever kvar i mig så pass starkt att jag är tvungen att skriva om den 13 år efter att den skurit genom min bröstkorg. Vad säger det om mig, älskade läsare? Åtminstone berättar denna anekdot att jag är ohälsosamt långsint, och troligtvis att jag dessutom har hängt upp mitt nyfunna fotbollsintresse på svunna personliga nederlag. Ack, varför har inte äkta känslor något utrymme i idrottens värld?
        Hur som helst, denna »början av en era« har ändå inneburit ett byte av många spelare i Spurs damlag. Detta behöver absolut inte gå emot mina ovanstående paragrafer. Det betyder snarare att detta i princip helt nysammansatta lag har fått en utsökt start, och att den mytomspunna sammanhållningen har fått en ideal grogrund.
        I slutändan förstår vem som helst, till och med en krake som blev ratad från Sollentunas mest mediokra A-lag, varför London Bees ställde in sin vänskapsmatch mot Tottenhams damer häromdagen. Att slå en sjua är inte lätt. Att slå två är desto mer besvärligt.

Tidigare delar av Profet Sport:

»Profet Sport: Surt Sa Räven - Tottenham skadeskjuter Leicester «
»Profet Sport 2: Niklas Lind om Tottenham Hotspur«
»Profet Sport 3: Spurs mot Gunners - Anton Graffman Larsson om ett ödesdigert derby«
»Profet Sport 4: Alltid Motgång - Felix Wickman om Tottenham Hotspur«
»Profet Sport 5: Förväntan och Besvikelse«