Profet Sport: Förväntan och Besvikelse


Vad är vinst, i ett enkelt spel? När Tottenham Hotspur ställer upp i Champions League-finalen imorgon kan Profets Chefsideolog Filip Lindström få svar på den frågan, och därmed kunna kartlägga hur lojalitet påverkas av besvikelse.

Tottenham Hotspur har fått rollen som den eviga underhunden, och har säkerligen fått mycket kärlek riktad sitt håll på kuppen. Spurs erbjuder alltså sina supportrar den ständiga kampen, en alltid närvarande spänning oavsett utdelning. Profetvännen Felix Wickman uttryckte i en Profet Sport-intervju att han längtade tillbaka till när London-laget låg lägre ner i tabellerna, en tid när förväntningarna inte heller var så höga. Han sa då också att Tottenham inte skulle ha en enda chans att vinna Champions League.
        Imorgon har faktiskt Tottenham chansen att vinna Champions League. För att öka pressen på de redan pressade hjältarna innebär morgondagens match mot strumprullarna Liverpool den tredje hel-engelska europeiska ligafinalen i världshistorien. De har heller aldrig vunnit denna största titel, och bakom våra ryggar skämtas det om vår obenägenhet att åstadkomma något.
        Men vad spelar en vinst egentligen för roll i ett spel som fotboll? Lojaliteten, som diskuterats tidigare i Profet Sport, lämnas opåverkad av väder och vind. Det är nästintill motsatsen som råder, när skurarna faller över fotbollsfans. Talar det till människans lutning mot stretet, mot det som ursäktar ursäkter och limmar gemenskap genom förtret? Om tillräckligt många steg på behovstrappan är intagna växer behovet av att höja näven, och vad den höjs mot kan ta mången form. Fotboll är bekvämt då det mot enkla likvida medel kan få fortsätta för all framtid, och det eldar på tillräckligt ytligt djupa konflikter för att dess följare ska känna begäret efter kamp stillat.
        Tottenhams supportrar måste idag sitta på en bekant spikmatta, förvrängda i den återkommande smärtan av förväntan. Jag kommer mer och mer underfund om att förväntningar förvirrar och förintar förutsättningar som kunnat bli storartade, för förväntningar medför risken för besvikelse. I ett annars vanligt liv är besvikelse något att undvika, åtminstone i vår framgångshetsande kultur där motgång liknas vid oförlåtligt nederlag. I fotbollens värld däremot, där behöver besvikelse inte bränna några broar, snarare stärka deras fundament.
        Ett fotbollslag är så pass anonymt att inget större personligt förtret kastas över de enskilda spelarna för en förlust (borträknat enstaka fall av galenskap, som när colombianen Andrés Escobar mördades efter sitt självmål i VM ’94). En supporter följer ett namn, en idé av ett lag, samtidigt som laget kontinuerligt byts ut. Därför kan en motgång, som till exempel att Spurs möjligtvis kommer att förlora mot Liverpool imorgon, inget annat än fördjupa lojaliteten mot laget. En vinst kan tälja tillfälligt mod, det kan få ofärdiga ben att räta på sig för att sedan falla igen. Värst av allt är att det syr stolthet, vilket genomsyrar en människa som ett gift. I den bästa av världar kommer alltså Tottenham Hotspur att förlora imorgon, och vi kan leva kvar i tanken om att vi en dag kommer att få vinna.

Tidigare delar av Profet Sport:

»Profet Sport: Surt Sa Räven - Tottenham skadeskjuter Leicester «
»Profet Sport 2: Niklas Lind om Tottenham Hotspur«
»Profet Sport 3: Spurs mot Gunners - Anton Graffman Larsson om ett ödesdigert derby«
»Profet Sport 4: Alltid Motgång - Felix Wickman om Tottenham Hotspur«

31 Maj 2019