Doojiman & The Exploders lever ett anständigt liv

Den svenska kvartetten Doojiman & The Exploders är långt ifrån blygsamma och det klär dem. Spelas det punk med smink och pudrade peruker hinns inte blygsamhet med nämligen. Den uppklädde Doojiman och hans Exploders fanns länge bara i fantasin, men nu är de här i kött och blod med sin debutskiva och de vill ha sina pengar, sina pengar, pengar, pengar tillbaka.

Doojiman & The Exploders från vänster: Olli, Ola, Doojiman, Woogie Wombach.

Doojiman & The Exploders kallar sig själva för nationens senaste skapare av hits i och med debutskivan »Sweden’s Newest Hitmakers«. Där hittas nio spår som hämtats ifrån olika tidpunkter under deras nu fyraåriga historia tillsammans. Om en röd tråd genom albumet går att finna beskrivs den bäst på »D & TE VS. Everybody Else«. Doojiman och Exploderarna är inte fyra individer som strävar efter att passa in i samhällets utstakade normer, det framgår mycket tydligt. Det smetiga smink som trumslagaren Ola The Exploder och The Action Twins (Woogie Wombach, gitarr, och Olli The Exploder, bas) drar på sig inför spelningarna indikerar inte direkt en vilja för att söka jobb på bank. Inte heller gör mängden av Hellacopters-relaterade tatueringar på tvillingarnas armar det. Vokalisten Doojiman bär vit peruk och har pudrat ansikte tillsammans med ett järnkors runt halsen och en skinnpaj över axlarna, så att han ser ut som en ung Beethoven omplacerad till 70-talets New York. För ögat kan Doojiman & The Exploders te sig som en brokig skara, och för örat likaså. Dessa fyra explosiva unga män har gått in för fullt för myten om hur en rockstjärna för sig och lever, på gott och ont. Det sjungs lika mycket om att vara annorlunda som om att festa och leva ett anständigt liv. Och det är därför inte konstigt att idén som blev Doojiman & The Exploders föddes på en fest.

- Jag och Woogie träffades första gången sommaren 2012 på någon fest och började snacka om musik, berättar Doojiman. Så fort Stooges kom på tal så var det inget snack, vi skulle starta ett band. I början var vi inne på, förutom Stooges och Copters [Hellacopters reds. Anm], mer glam som T.Rex och Bowie. Vi spenderade nästan ett år där vi bara snackade massa balla idéer och hur vi ville låta och så vidare. I början hade vi platåskor men det rök ganska fort för det gick knappt att röja i dom.
        Att röja har blivit en viktig del i det som är Doojiman & The Exploders. Det går väl ihop med namnet och det, i samband med sminket och peruken, gör kvartettens spelningar annorlunda gentemot andra rockband ifrån Stockholm. Det finns en känsla av att Exploderarna bryr sig minst av alla i huvudstaden om de lever eller dör, så länge de får vara som de vill vara. Doojiman själv säger några visdomsord om sin musikaliska omgivning:
        - Stockholms rockscen känns för det mesta som en privatfest man inte är bjuden till när man är ett lite mindre band.
        Än så länge är Doojiman & The Exploders ett »mindre band« men det kan mycket väl ändras på. Mycket har hänt på de fyra år som gått sedan fröet till bandet såddes på en fest. Doojiman berättar om hur allt såg ut i början och om de många byten av batterist som bandet genomgått.

- Namnet kom vi på 2013, så jag skulle säga att där startades bandet officiellt, säger han. Då hade vi en trång replokal i Trångsund, utan någon musikutrustning, så repen gick i stort sätt bara ut på att röka, dricka pilsner och komma på balla grejer till bandet. De trummisar vi kört med har alltid haft mycket som pågått runt om Doojiman, därför har det varit svårt att ha någon som fast trummis i bandet. D&TE kommer alltid köra, och då skiter vi i vem som sitter bakom trummorna. Alla vi kört med hittills har varit grymma! På dom få åren som gått har det ju vart många riktigt roliga spelningar man kommer komma ihåg.

»Sweden’s Newest Hit Makers« pryds av ett omslag som Doojiman själv skapat, precis som han gjort med bandets tidigare verk. Bilder och loggor är något han även hjälpt andra band med att ta fram. Bakom spakarna på skivan och allt annat Doojiman & The Exploders spelat in sitter Oscar »Uffe« Ulfheden, från The Alfas, och körerna har David Hägelstam, från Lula och Karma Electric, bidragit med. Inom kort kommer du kunna läsa spalter om surfrock, skrivna av körläggaren Hägelstam, på Profet.
        Med nutidens Kenta och Stoffe på bas respektive gitarr, en Beethoven från Manhattans 53:e och 3:e gata och en lång rad trummisar bakom sig är Doojiman & The Exploders som sagt rockmyten inkapslad i en enda explosiv tablett. När det frågas om visionen för vad bandet vill göra svarar Doojiman tydligt, med ord som får avsluta hela historien.
        - Köra på utav bara helvete och inte ge upp som alla andra losers. Det går faktiskt att leva på musiken, man måste bara sänka sin levnadsstandard lite.