CLEO – Vi Har Sagt Allt

"Är musikbranschen en väldigt mansdominerad bransch?"

Så inleds »Vi har sagt allt«, Cleos första egenproducerade projekt sedan flera år tillbaka. Cleo rivstartar introt »Våg« med ett brandtal och en bitchslap om hur den sexistiska strukturen ser ut inom musikbranschen. Hon är less på att kvinnor alltid är ett undantag, en anomali inom den mansdominerade musikbranschen. Speciellt inom hip hop. Vi kan beskriva introt med ett ord: verkligt.

I samarbete med Sundsvallsduon Broke ’n Tipsy får vi en sex låtar lång EP om Cleo, eller Nathalie Missaouis, vardag. I låten »Cleo är en boss« klargör hon sin position: hon är hela Norrland i en kvinnokropp. Cleo tillhör det Norrlandsbaserade hip hop kollektivet Random Bastards som består av bland annat Friman, Academics och Gonza-Ra (alla män). Ändå är det Cleo som syns och hörs mest av de alla på den svenska scenen. Låten är lika utmanande som aggressiv, utmärkande för Cleos stil. Detta bryts med den fantastiskt sexiga »Lika Bra« som gästas av Adam Tensta. Man kan inte undgå att värmas upp lite när man hör Cleo rappa "vi brinner upp och jag är mjuk/jag får komma i din famn innan vi två tar slut". Tack för den.

Låtarna »Låt det gå« och »OK« känns inte lika genomtänkta och välskrivna som de föregående. Beatsen är tillräckliga för att fånga ett svalt intresse. Texterna kring Cleos frustration om skitsnacket i sin omvärld låter trovärdiga. Men dessa låtar kändes mer som en utfyllnad än en tillgång på EP:n. Men sedan kommer den sista låten, där Cleo problematiserar en kärleksrelation. Det är titelspåret, »Vi har sagt allt« där hon helhjärtat rappar om svårigheterna och känslorna med sin partner. Hon fångar de bekymmer många av oss upplevt när man älskat någon. Vi alla vet, it is a struggle.

Cleo må vara en feministisk röst åt så många kvinnor i branschen, men först och främst har hon gett sin egen röst i denna EP. Det är personligt och det är öppet. Vi blir arga, varma och ledsna. Det är helt enkelt Nathalie som talar till oss. EP:n är inte hundraprocentig men den fångar något hos lyssnaren. Vi identifierar oss och känner med Cleo i »Vi har sagt allt«.

En intervju med Cleo släpps inom kort på Profet.