Compact Disc Jockey live på Rosenhill

Klubb Jabuka 1 augusti

Chefsideolog Filip Lindström kommer under namnet Compact Disc Jockey svarva plast på Profetvännen Anna Drvniks Klubb Jabuka den 1 augusti, på Ekeröparadiset Rosenhill i samband med en spelning av virtuosa VED. För att höja förväntningarna inför Chefsideologens framträdande presenteras nedan en sammanställning av dennes senaste inköp av begagnad kompaktdisk, med tillhörande spellista.

Inför varje uppvisning under namnet Compact Disc Jockey känner jag mig tvungen att inhandla nya plastbitar att spinna. Tvånget kommer uteslutande ifrån mig själv, för att jag som alltid ska kunna tillfredsställa mitt allt kortare intressespann vilket givetvis är en direkt produkt av den generation jag tillhör och vår desperata fixering vid våra mobiltelefoner. För att hylla min generation, eller kanske för att spotta på den, har jag bestämt mig för att inte spela något annat än CD-skivor. Någonsin. Det i sig är ett ytterst Nittiotalistiskt uttalande, men jag står med Nittiotalistflaggan lika högt hissad som jag gjorde i Confuse Ray-intervjun »Nittiotalist, Javisst« .
        Nåja, i denna föreliggande samling bokstäver på rad listas mitt mest nyliga tvångsköp av gammal plast. Dessa skivor kommer inte nödvändigtvis att spelas på Jabuka (som på serbiska betyder »äpple«) men dessa uppradade ord ger er, kära läsare, en exklusiv inblick i vad Compact Disc Jockey är och kan vara.
        Skivorna inhandlades på Stockholms Skivbörs på Upplandsgatan 47 och kostade sammanlagt (inklusive två olistade diskar) 130 kronor, ett förmånligt specialpris givet till en så erfaren plasthandlare som undertecknad.

DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – Original Album Classics

Will Smiths musikaliska karriär förbises nästan lika ofta som Mark Wahlbergs dito, men en gång i tiden var han den snälla hip hopens fräschaste prins tillsammans med polaren Jazzy Jeff (bihanget »Jazz« i »The Fresh Prince of Bel Air«). Will rappade om att gå till skolan och om hur tjejer bara skapade problem, över Jeffs olyssningsbara harvande på skivspelarna. I konsumtionen av denna skivbox innehållande duons fem inspelade ansträngningar bör du få medalj om du lyckas ta dig igenom ens debuten »Rock The House«.

Teddybears Sthlm - »Fresh« (med ett par fräscha 3D-glasögon på köpet)

Vi går vidare på temat »fräsch«, här med en lyckoträff i skivbacken. Till skillnad från den fräscha prinsens samlade verk går Teddyboysens »Fresh« från 2004 alldeles utmärkt att lyssna på. På den tiden hade Teddybears fortfarande kvar »Sthlm« efter sitt namn, och de hade ännu inte bestämt sig för att dra på sig de otympliga björnhuvudena. För Jabukapubliken äger kanske inte monsterhits som »Cobrastyle« eller »Hey Boy« något värde, men de Jocke Åhlund-doftande »Magic Kraut« och »Alma« kan säkert uppskattas, särskilt med tanke på att just denne Åhlund förekom bakom svarven i en tidigare instans av äppelklubben på Ekerö.

Youssou N’Dour - »The Guide (Wommat)«

Något som rent stereotypiskt bör passa Jabukabesökarna bättre än teddybjörnarnas bitrock är senegalesiske världskändisen Youssuou N’Dours »The Guide (Wommat)« från 1994 där bland annat hans samarbete med Neneh Cherry kan höras. Visst dömer jag ut publiken något fruktansvärt när jag påstår att de bör vara mer intresserade av musik mer långväga ifrån än Teddybears, men sådana förhastade slutsatser är en kompakt discjockey tillåten att dra.

Music From The Motion Picture »Pulp Fiction«

Det mytomspunna soundtracket till Tarantinos lika omhuldade »Pulp Fiction« har åldrats bättre än allt som DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince någonsin har rört vid, och på den här CD-versionen av filmmusiken får man inte bara förskansa sig Dick Dales klassiska »Miserlou« och Chuck Berry’s odödliga »You Never Can Tell«, vi kan även njuta av Travoltas förklaring om europeiska hamburgare och Samuel L. Jacksons smäktande bibelcitat.

Factory Brains - »Love Like Hours«

Som en glad överraskning dyker Stockholmssönerna Factory Brains första album upp, en pärla som nu redan fått sex år på nacken. Sångaren, gitarristen och Profetvännen Niclas Edhenholm är ständigt aktuell med sitt soloprojekt Windy Isle , vars debutskiva kommer ut vilken dag som helst. Förhoppningsvis kan kanske Factory Brains örhänge »Dale Cooper« falla Jabukas visionär Anna Drvnik i smaken.

Deep Forest - »Deep Forest«

Helt plötsligt har temat gått ifrån »fräsch« till »debut«, här med de senare vitt kända Deep Forest och deras jungfrusil från 1992. Inte en bra skiva om du ogillar kulturell approprieringssampling och sömnigt tempo, dock en desto bättre skiva om du gillar att dricka grönt té och fantisera dig bort till en regnskog.

Länk till Klubb Jabuka

27 Juli 2018