Compact Disc Jockey: Inför Francis and the Lights


6 juni intar Profets Chefsideolog Filip Lindström DJ-båset på Scandic Malmen Lilla Baren under namnet Compact Disc Jockey. Profetvännerna och konsertarrangörerna C/O välkomnar samtidigt amerikanska mysteriet Francis and the Lights till Sverige. Följ redan nu med på framsikten mot nationaldagen, då vi för en gångs skull faktiskt kommer veta vad vi firar.

Projektet Compact Disc Jockey sprang ur min fantasi snabbare än jag kunnat hoppas på. Ena stunden var namnet ett skämt och en dröm jag hade för mig själv, att fnissa åt och att kontemplera kring. I nästa stund hade jag blivit erbjuden mitt första framträdande som svarvare av musik och jag blev så illa tvungen att föra över fantasierna till verklighet.
        Jag hade sett framför mig hur jag gjorde det som jag inte såg någon annan göra, att bära CD-skivan med stolthet istället för att gömma den i ett fult fodral, inträngd bland en massa gamla brända filmer och rippade låtar uppskrivna med spritpenna på silverbakgrund. Jag såg mig själv vid ett DJ-bord, instängd av högar med CD-konvolut, ilande mellan högarna i desperat jakt efter nästa stycke musik. Jag lekte med namnet Compact Disc Jockey eftersom det lät så löjligt, så pass att jag med framgång ofta skämtade om det om någon frågade mig om vad jag skulle heta som DJ. När jag till slut fick mitt första svarv-gig föll sig Compact Disc Jockey på plats av det ringa skälet att jag inte ägde den standardiserade USB-stickan fylld med musikfiler. Istället ägde jag mängder av CD.

CDJ på Scalateatern 10/2 - 2017

Ni förstår, kära läsare och CD-vurmare, när jag växte upp var min far väldigt intresserad av datorer. Det är han fortfarande, men hans dåvarande intresse påverkade mig mer och är mer relevant för den här historien, den om hur CDJ kom upp ur drömmarnas rike till realitetens solsken. Som datorentusiast var min far insatt i hur fildelning, som då precis börjat blomstra, fungerade men han tyckte idén var fel. Jag fick då ett erbjudande när fick min första egna dator: Om jag lät bli att dela filer och ladda ner musik illegalt så fick jag varannan månad välja vilken CD-skiva jag ville från butiken. Så här i efterhand - med tanke på hur många av mina jämnåriga som då och nu mest av allt laddar ner – kan det låta som en moralkaka av rang, men det stämmer inte. Etiken kring musik indoktrinerades och fastnade hos mig, vilket gör att jag än idag aldrig laddat ner musik och nog aldrig kommer göra det heller. Moroten, som var en regelbunden splitterny skiva, har betingat köpt musik som något positivt hos mig. Det handlade dels om att musikerna som gjort skivan ska få något för den och dels om den uttjatade önskan om att kunna spela något fysiskt. Som alla gamla skivnördar säger om sina vinyler: Man vill kunna titta på konvolutet och känna känslan av en skiva.
        Min uppväxt har fått mig att älska CD-skivan och den kärleken har på villovägar lett till ett nytt alias. Som alltid när jag får en ny idé så uppslukas jag av den direkt och vill göra allt i världen för den på en gång. Jag lät Profetvännen Samuel Granholm rita upp en CDJ-logotyp som jag tatuerade på armen redan innan jag haft det första officiella framträdandet under namnet. Har jag ett budskap jag vill få ut ska det ut snabbt annars får det vara.

Samuel Granholms CDJ-logotyp

Historien om Compact Disc Jockey fortsätter 6 juni i Lilla Baren på Scandic Malmen. Profetvännen Filip Adamo (som intervjuades i Profet 8 februari 2017) och hans C/O arrangerar då en spelning med Francis and the Lights, ett amerikanskt band som kretsar kring en person, den omtalade Francis Farewell Starlite. Det talas om vem han är, var han kom ifrån och hur han plötsligt dök upp som kollaboratör till Drake, Kanye och Bon Iver. För mig känns hans som en modernismens arvtagare, en Paul Weller på väg att ta sina första steg från en röst till en annan. Francis musik är redan nu mycket ombytlig och jag gissar på att det faller honom i smaken att överraska och kanske till och med förvirra sin publik. Överraskningarna från Francis and the Lights och Compact Disc Jockeys brokiga samling av kompaktskivor från hela världen kommer passa väl ihop. Ni har dessutom ynnesten att innan 6 juni kunna få följa med i mina inköp av nya plastbitar som kanske hamnar på tallriken.
Länk till eventet på facebook

5 Juni 2017