Premiär på Profet: BF/C - »Lonely Bird«

Text: Filip Lindström

Profet deltar idag stolt i premiärvisningen av »Lonely Bird«, en ny sång signerad BF/C, som tidigare synts på Profet i intervjun »Dumma Jävla BF/C«. Lyssna, och se melodins tillhörande video, allra först på Profet.

Profetvännerna BF/C dök upp på Profet första gången redan i januari 2017, efter att jag hade mött de två medlemmarna Barish Firatli (BF) och Joel Igor Hammad Magnusson (som även är aktiv under namnet Californiaman, därav C:et i bandnamnet) på en tapasrestaurang vid Kulturhuset i Stockholm. Där åt vi stekta champinjoner och fnissade åt sådant som Joel och Barish tyckte var roligt i stunden, vilket med dessa två herrar ofta blir en hel del. Premissen för intervjun vi utförde för snart två år sedan (som fick namnet »Dumma Jävla BF/C« ) var dels samtal om BF/C:s utsökta första album, men främst deras arbete med musiken till teaterpjäsen »Dumma Jävla Mås« som sattes upp på Stadsteatern strax efter vårt möte. Jag fick följa med Joel och Barish in i den flådiga studio de fått till sitt förfogande, och fick chansen att höra bland annat »Knogar«, ett spår som var och är minst lika fantastiskt som hela den självbetitlade debutskivan (om inte än mer).
        Nu, idag, ger BF/C ifrån sig en ny melodi, som till och med kommer med en video producerad av Göteborgsfenomenet Hey, It’s Enrico Palazzo, regisserad av Pontus Hjortén och filmad av en person med det ytterst kameramanskompatibla namnet Kim Bildkvist. Stycket går inte ifrån fågeltemat från »Dumma Jävla Mås«, då den döpts till »Lonely Bird«. I grunden är det samma gamla BF/C vi hör och ser, men med en smärre omdirigering av soundet och en gradvis förlängning av Joels redan långa skägg. Apropå Joels look har han i en del av videon dragit tillbaka det också långa håret, vilket får honom att likna en ung Sven Marquardt – något som passar honom som handen i handsken. Barish rockar sin vanliga halvlånga frisyr, men klär sig först som en tonåring och sedan i kostym, som en del i det som agerar videons narrativ.

Duon har lagt sig till med en härlig countrygitarr på den nya given, och Barishs finstämda sång är inte längre genom effekter placerad någonstans över molnen, den är istället närmre marken, närmre lyssnaren. Joels stämmor limmar lika väl på Barish sång som jag minns att deras tal flöt ihop när vi satt och konsumerade tapas förra året. Att de två och deras kemi, som är lika påtaglig i och utanför musiken, inte uppmärksammats mer sedan den förträffliga debuten är förbluffande. I mina ögon är de utan motstycke ett av Sveriges mest underhållande band, musikaliskt såväl som i mer personliga sammanhang. BF/C bör enligt min ringa mening få leda ett närgående TV-program på absolut bästa sändningstid, så att ett så högt antal människor som möjligt kan få ynnesten att uppleva deras magiska sammanhållning. Och, självklart bör ett lika stort antal människor höra deras musik, från den första skivan via musiken gjord åt »Dumma Jävla Mås«, »Den goda människan i Sezuan« och temat till »To Grace«, hela vägen till »Lonely Bird« och den kommande skivan »The Unexpected Consequences of Feathers«.
        Det är för mig och Profet en sann ära att få delta i spridningen av BF/C och premiäruppvisningen av deras nya verk, »Lonely Bird«.

26 Oktober 2018