Årets Bästa Ögonblick på Profet 2017


En musiktidning bör självklart inte existera enbart i relation, eller motsats, till andra musiktidningar. En sådan publikation bör alltså inte ta sig an åtaganden, eller avstå från att sig an dem, baserat på vad konkurrenter väljer att ta sig an. Med det sagt vill vi på Profet verkligen inte vara en av musiktidningarna som summerar året som gått genom att göra listor på den bästa musiken som kommit de senaste 365 dagarna. Istället väljer vi, i år igen, att lista de bästa ögonblicken på Profet. Som tidsdokument kan detta komma att bli obetydligt, ty det markerar bara en snäv del av världen, medan de tidningar som spaltar upp årets främsta musikanter, bästa spelningar, viktigaste skivor och största framtidshopp ringar in exakt vad som gällde 2017 så att kommande generationer kommer att få veta. Ingen, inte en enda, framtida läsare med nostalgiska drag kan lära sig någonting om vad som hände 2017 i musikens Sverige, förutom vad som hände just i Profets lilla sfär. Dock, medan du kan läsa sådana där tidsdokument om detta år i princip var som helst så kan du emellertid enbart läsa om dessa årets höjdpunkter på Profet. Med de orden presenterar vi med stolthet Årets Bästa Ögonblick på Profet.

Ny logotyp


Efter förra årets konflikt med en konkurrerande musikpublikation angående likheten Profets dåvarande logotyp hade med deras, byttes denna ut till den första Profethunden, som ni sett om ni följt Profets väg från början. Då den hunden redan inledningsvis var något av ett provisorium togs beslutet om en ny logotyp i slutet av 2016, denna gång inte påtvingat av någon annan musikpublikation. 21 januari gjordes bytet till den nuvarande hunden, en symbol som sedan dess har ingraverats i skinnet på två av Profets medarbetare. Samma dag som logotypbytet inträffade Profet på Nomad, startskottet för det som senare blev Profet på Scala.

Profet på Scala


10 februari påbörjades en satsning i Scalateaterns källare som fick namnet Profet på Scala. Det blev en klubb som därefter hölls en gång i månaden under hela året, med ett kort sommaruppehåll. Profet på Scala har visat upp akter som på något sätt figurerat i Profet-sammanhang, gamla som nya Profetvänner som uppträtt för gamla som nya åskådare. Genomgående har flera hjältar som betytt enormt mycket för Profet deltagit, bland andra förebilden Fredrik Strage och nationalklenoden Patrik Arve. Flera av klubbaftnarna har dokumenterats i mingelteckningar av Samuel Granholm och Mariam Venus, såväl som i foton av Anna Lönn och Olivia Walter Arte. De som stått på scen och i DJ-båset under Profet på Scala 2017 är:
Dom Orena + Fredrik Strage 10 februari
Ruby Empress + Holy & Jelly Crystal 10 mars
ODZ + Poppa-Peez 26 maj
Swedish Tiger Sound + Topaz Sound System 16 juni
Love Rebel Gang + Compact Disc Jockey 1 september
Delagoon + Klara & Jag + Compact Disc Jockey 2 september
Östermalm + Compact Disc Jockey 7 oktober
Tella Viv + Jelly Crystal + Manú & Mr Fishfingaz + Ludwig Ranås 10 november
TV Dinner Education + Niels Gordon + Minna-Kaisa + Compact Disc Jockey 8 december

Bilder och mingelteckningar

Bilder från Dom Orena + Fredrik Strage 10 februari
Mingelteckningar från Dom Orena + Fredrik Strage 10 februari
Bilder från Ruby Empress + Holy & Jelly Crystal 10 mars
Mingelteckningar från Ruby Empress + Holy & Jelly Crystal 10 mars
Bilder från ODZ + Poppa-Peez 26 maj
Mingelteckningar från ODZ + Poppa-Peez 26 maj
Bilder från Tella Viv + Jelly Crystal + Manú & Mr Fishfingaz + Ludwig Ranås 10 november

En av de mest minnesvärda kvällarna på Profet på Scala var den som aldrig blev av, 7 april. Då skulle Swedish Tiger Sound och Topaz Sound System ha spelat, men var tvungna att ställa in på grund av det avskyvärda dådet på Drottninggatan. Som reaktion på den kvällen skrevs en krönika vid namn »Stockholm i mitt hjärta«.

Profet i NOLA

I början av maj reste Chefsideolog Filip Lindström till den tropiska fristaden New Orleans i sällskap med sin inslagsproducent David Hägelstam. Där residerade dem i Jazzvillan på 2107 Delachaise Street tillsammans med polaren Pär Stenhammar från det festliga bandet Louisiana Avenue och Jazzprosten Jon »Rex« Rekdal, samt ett gäng nyfödda kattungar. Den stora Jazzfestivalen besöktes, likaså Professor Longhairs sista hemvist och enorma mängder musik och kultur konsumerades på New Orleans gator och torg. Dessa upplevelser dokumenterades på Instagram och självklart även i skrift, i följande artiklar:

Profet i NOLA 2017, del I: Talkin’ Bout New Orleans
Profet i NOLA 2017, del II: Rainin’ Pain Down in New Orleans
Profet i NOLA 2017, del III: Funkify Your Life
Profet i NOLA 2017, del IV: Compact Living Louisiana
Profet i NOLA 2017, del V: House Party hos Professor Longhair
Profet i NOLA 2017, del VI: First Annual Jazz in the Villa
Profet i NOLA 2017, del VII: Don’t be a drag, just be a Queen
Profet i NOLA 2017, del VIII: Happy Jazz, Y’all!

Utöver de listade artiklarna resulterade dessutom resan till New Orleans i en musikvideo till Louisiana Avenues »Everybody Go Dancing«, där både nämnda Chefsideolog och inslagsproducent medverkade. Videon fick sedermera sin premiärvisning på Profet:
Videopremiärvisning: Louisiana Avenue - »Everybody Go Dancing« 13 augusti

En liknande resa gjordes dessutom några månader senare, till Dublin, dit Chefsideologen åkte för att bevittna Fleet Foxes tillsammans med Profetvännen Marcus Jernberger. Dramatiken kring ett tappat pass, för många hälsosamma kontorister och en dag på Generalkonsulatet går att läsa på om i dessa stycken:
Profet i Dublin, del I: Searching for The Kids
Profet i Dublin 2017, del II: Generalkonsulatet och Parkkalaset

I början av januari 2018 görs ytterligare en Profet-resa, denna gång till London, vilket givetvis kommer gå att följa på liknande sätt som vid tidigare tillfällen.

Profet in English

During the summer, Profet started publishing articles in English. The very first one »Loud Fascination for Lord Fascinator« was released July 20, talking about Australian raised, New York based Lord Fascinator, later followed by an interview with the Lord himself. Profet will keep up the English language stories during 2018, to spread the message to all corners of the world. Following English articles have been published during 2017:

Loud Fascination for Lord Fascinator
Excuse Me! An analysis of Pardon Moi - »Power to The People«
Festival Phenomenon Fading?
The Future of the World: Views on coming days of the human race
Jazz Is Dangerous: Elena Wolay and the Jazz Är Farligt Festival
Loud Fascination for Lord Fascinator, part II: An interview with Lord Fascinator
Best Left Unsaid: An Interview with Pieces of Juno
Cultural Cocktail: From Estonia to Australia – €A$H and Promiseland
A Poem Surrounding Promiseland's »My Shadow Is Me«
There Is No Loneliness, There Is Audiences: Part I of A Night on the Town with Mary Ocher, Karl Jonas Winqvist and Felix Wickman

Profets Första Födelsedag

7 maj är en högtidsdag, viktigare än någon annan. Då infaller nämligen Profets födelsedag, och i år markerade det datumet Profets första hela år i existens. Den där första födelsedagen spenderade för övrigt Chefsideolog Filip Lindström i New Orleans, på en av Jazz pastor Jon »Rex« Rekdals jazzpredikan i Louisianas norska sjömanskyrka. Nu går vi emot vår andra födelsedag och ser fram emot att fira den med er, 7 maj 2018.

Profets Bokklubb och andra nya projekt

2017 har inte bara sett Profet utvidgas från en enspråkig till en tvåspråkig publikation. Flera nya grenar har också fått växa ut ifrån det som var grunden för Profet, en digital tidning om musik. Nu finns dessutom Profets Bokklubb, Stockholms Kungligheter och ProfeTVision, experiment som ska få fortsätta att utvecklas under nästa år. Profets Bokklubb är, precis som det låter, en plattform där den Profetvän som läst något anmärkningsvärt ska kunna dela med sig av sina upplevelser. Stockholms Kungligheter är en påbörjad fotoserie där vi fångar personer som vi tycker gör Stockholm till en bättre plats och ProfeTVision
är den visuella satsning där vi förhoppningsvis kommer göra flera intervjuer i rörlig bild i framtiden.

Ett Urval av Årets Bästa Artiklar


»Min Vapenvila med Andres Lokko« - Filip Lindström

Excuse Me! An analysis of Pardon Moi - »Power to The People« - Ronni Arturo

There Is No Loneliness, There Is Audiences: Part I of A Night on the Town with Mary Ocher, Karl Jonas Winqvist and Felix Wickman - ECE (Elizeth Casal-Eriksson) och Filip Lindström

»Moderskeppet har landat: En premiär i flera avseenden« - ECE (Elizeth Casal-Eriksson) och Filip Lindström

»Love Rebel Gang Travelogue, del 1« , »Love Rebel Gang Travelogue, del 2« och »Love Rebel Gang Travelogue, del 3« - Rasmus Sundström, Love Rebel Gang

»Jelly Crystal – Uppföljningen« och »Jelly Crystal – Upplevelsen« - Filip Lindström

The Ruby Factory: En intervju med Ruby Empress - ECE (Elizeth Casal-Eriksson)

Blod, svett och techno och Utforskandet av ljuset i tunneln, visuella wizards och bekräftelsebehov - Amanda Båmstedts artiklar om svartklubbskulturen

»Första Bananen För Ikväll: Inblick i ’You Are Teddybears’« - Filip Lindström

Den här rocken skyddar mig från det onda: En analys av Orhan Pamuks »Snö« - Karl Nybom

Millenniets Ämbetsman: Christian Gabel - ECE (Elizeth Casal-Eriksson)

Skandinavisk Man, del I och Skandinavisk Man, del 2 - Filip Lindströms intervju med Konrad Olsson

Systerskap: En Intervju med KATTHEM - ECE (Elizeth Casal-Eriksson)

Ronni Arturos dikt om Fontäns »Fontän« - Ronni Arturo

Loud Fascination for Lord Fascinator, part II: An interview with Lord Fascinator - Filip Lindström

Tack för i år!

31 December 2017