Årets Bästa Ögonblick på Profet

När ett musikår går mot sitt slut dyker det upp hundratals listor från musiktidningar som radar upp artister, konserter, debutanter, internationella album, svenska album, videos, låtar och andra musikaliska företeelser som har varit allra bäst under året som gått. För en nitisk popjournalistikläsare återkommer samma namn gång på gång och alla listor ser till slut likadana ut. För att blåsa in lite luft i det vakuum som bildas när det är dags för att summera året väljer Profet att lista de bästa ögonblicken 2016 – på Profet. Vi startade 7 maj i år och har sedan dess mött otroligt många människor som hållit vår låga vid liv, som fortsatt konkretisera kärleken till musik och viljan för att skriva om den. De mötena har färgat 2016, som blivit ett makalöst år på många sätt. Därför kommer här en lista över höjdpunkterna från de första åtta månaderna i Profets historia, någorlunda kronologiskt.

1. Releasefest på Café Twang 7/5-2016
Efter lugna dispyter om stöld av logotyp (och därefter ombyggnad av visuellt koncept) släpps Profet Musik ut i världen, för att stå på egna ben. För att fira detta hålls 7 maj en fest på Café Twang på söder, ett av Stockholms bästa fik. På den lilla scenen i källaren spelar först Mariam Venus (som senare under året uppträdde på Berns under Pride) och sedan de mäktiga Swedish Tiger Sound med legendaren Patrik Arve i spetsen. Arve medverkade dessutom i en av de första artiklarna på Profet, »Swedish Tiger Sound och kärleken till Reggae«, där han lär upp oss alla om reggae och alla dess unikum. Det har sagts förut, many times, many ways, men det är värt att sägas igen: Profet står bakom Swedish Tiger Sound i varje steg de tar och Patrik Arve är en person som blir mer älskvärd för varje dag som går.

2. Profet möter Fredrik Strage
Att träffa sina idoler är en märklig upplevelse, i synnerhet när idolen i fråga i stort sett format ens liv. Filip Lindström mötte i våras Fredrik Strage, en person som inspirerat och influerat den förstnämnde bortom förståbara gränser. Återigen som en av de första artiklarna på Profet är stycket en tydlig markör på en mer försiktig framtoning i texten, som förändrats en aning på de åtta månader som gått sedan dess.

3. Det Turkiska Musikundret
»Det Turkiska Musikundret« är en löpande artikelserie på Profet som handlar om psykedelisk rock från Turkiet. Egentligen handlar serien inte bara om själva musiken, utan mer om ett försök till att hitta anledningen till varför så många människor utanför Turkiet älskar den. Artiklarna har dessutom blivit ett sätt att nå ut till musikälskare runt om i Sverige som uppskattar Turkadelican (ett uttryck myntat av Robert Huselius som medverkade i »Det Turkiska Musikundret, del III). I del I kan ni läsa intervjuer med Elena Wolay, Pierre Riddez och Tommie Jönsson. Elena Wolay deltog dessutom i en separat intervju om sitt projekt Jazz Är Farligt, som nådde många förtjusta läsare. Pierre Riddez är numera veteran på Profet, eftersom han också dök upp i artikeln ”Trädgårdsfest i Vinterviken”, som handlade om årets bästa festival. DTM, del II, var en hyllning till den turkiska protestsångerskan Selda Bağcan och del III var en intervju med tidigare nämnda turkpsykentusiasten Robert Huselius. I samband med del III producerades ett begränsat antal DTM-tröjor, som skickades ut till några lyckliga få, bland annat i Karlskrona, Malmö och Stockholm. »Det Turkiska Musikundret« återkommer igen nästa år.

4. Roger Karlssons besök på Fasching
Som bluesfantast bidrar Roger Karlsson med kunskaper om musik som resten av Profetredaktionen inte besitter, något som vi värdesätter hos en skribent. Det vi har försökt skapa är en så bred bevakning som möjligt, något vi ska utvidga ytterligare nästa år. En av höjdpunkterna 2016 har varit att följa Roger Karlssons återkommande besök på Faschings bluessatsning Big Mama Blues Club, som dessutom tillägnades en intervju med arrangören Ida Bang. Även Karlssons skildring av musikstaden New Orleans var ett uppskattat inslag.

5. Nära nervsammanbrott på Way Out West
Chefsideolog Filip Lindström besökte Göteborg, världens regnigaste och mest Tapastäta stad, för Way Out West och genomgick en smärre psykos på grund av uselt väder och obekväma insikter. Efter många utförda intervjuer på en av musikindustrins mest upptagna platser var det tydligt att det som kretsar kring musiken vi älskar är just det: en industri. Utmattad, arg och blöt blev det tydligt att Profet är till för att uppmärksamma integritet i samband med musik, inte pengarna som finns i närheten av den. Läs ett sammanbrott i utveckling som sträcker sig över sex intervjuer (Laura Mvula, Moon City Boys, Oscar, Deportees, Hurula och Talib Kweli) samt en redogörelse för varför Filip Lindström sket i att titta på The Libertines.

6. Jelly Crystal
Jelly Crystal dök upp från ingenstans och överväldigade med sin utstrålning, sina melodier, sina syntar och sin göteborgska dialekt, trots att han inte släppt någon musik. Han tillägnades först en vild kärleksförklaring (»Inför Jelly Crystal«) och sedan en intervju (»Full Fokus på Jelly Crystal«). Återigen dök Profetveteranen Pierre Riddez upp, eftersom han producerar Jellys debut-EP, som förhoppningsvis kommer nästa år.

7. Profet på Nomad 8/12–2016
I slutet av året anordnades en vinterfest av Profet på Nomad, en oerhört charmig bar på Upplandsgatan 2. Där spelade Filippa Florence och Flikka inför en publik som hade växt till sig sedan Profets releasefest 7 maj. Nästa år kommer fler Profetfester, bland annat i Scalateaterns källare men också åter på Nomad. Håll ögonen öppna!

8. Undersökning av syntmentalitet
Under hösten kom ett flertal syntband till vår uppmärksamhet, helt oberoende av varandra. Det resulterade i en tudelad intervjuserie med Nicklas Stenemo och Christian Berg i gruppen Kite, ett samtal med Niels Gordon och ett möte med Fatal Casualties, tre akter som alla har en speciell relation både till syntmusik och syntar i sig. De tre artiklarna blev en slags följetång som undersökte hur syntfans beter sig och hur genrens musiker tänker kring sina instrument.

9. Narcissism och gemenskap med Simon Norrsveden
När det var dags att ha premiär för en av Simon Norrsvedens låtar på Profet träffades Filip Lindström och Norrsveden. Den förstnämnde försökte ta reda på vad de två hade gemensamt och kom efter ett kort samtal med den sistnämnde, som är både musiker och psykolog, fram till nyfunna aspekter av sin egen självupptagenhet. Artikeln blev en studie i narcissism och en möjlighet för Filip Lindström att nämna sitt eget namn så många gånger som möjligt.

10. Uppmärksamhet till självständiga skivbolag
Som ni förstått efter identitetskrisen på Way Out West har det blivit viktigare med integritet på Profet. Som en klapp på axeln till de som inte spelar efter industrins regler vill vi uppmärksamma självständiga skivbolag som lyser upp musiklivet. Det kan bli starten på en ny artikelserie som kan komma att löpa genom 2017. Först ut var en intervju med David Richardson, boss på Maternal Voice. Vilka som komma skall återstår att se nästa år.

Slutligen, tack för de här åtta första månaderna i Profets historia. Det finns några av er som följt oss från början och vissa som anslutit sig mot slutet av året, men vi älskar er lika mycket allihopa. Det är fantastiskt att få höra så fina saker om det vi skriver och det är underbart att få det stöd vi får. Så tack för 2016, det har varit ett storslaget år, och vi ser fram emot ett nytt år med nya minnesvärda ögonblick. För att avsluta kommer några ytterligare höjdpunkter i urval:

»Vulkano forskar i fantasin« - Filip Lindström

»Har du ett gott namn?« - Ronni Arturo

»Charles X – Sounds of the Yesteryear« - Anna Jägbeck

»Lizette Lizette fortsätter vandra ensam« - Filip Lindström

»A$AP Ferg - Always Strive and Prosper« - Anna Jägbeck

»Vid Morrisons Grav« - Jonathan »Månorm« Kärre

»Sista kvällen på Glenn Miller Café« - Filip Lindström

»Wont Bow (don’t know how) - En New Orleans-skildring av Roger Karlsson«

»Oddjob på Fasching 2/12 – 2016« - Filip Lindström

31 december 2016