AMONG LYNX – »REVOLUTION«

Profets Roger Karlsson skriver om sin upplevelse av Among Lynx debutskiva, och Uppsalabandets releasespelning på Scalateatern (dock inte under en Profet på Scala-kväll) förra veckan.

Jag såg och hörde det svenska bandet Among Lynx live på Fasching under fjolårets Big Mama Blues club. Hade då lyssnat på någon låt på Spotify och tyckte inför att det lät ok. Men live var bandet ruskigt bra, ett väl sammansvetsat gäng med fem mycket kompetenta damer. De säger själva att de spelar roots rock, en rå mix av americana, blues, soul och rock. Det överensstämde väl med det jag fick mig till livs på Fasching förra året, men hur skulle de låta nu, nästan ett år senare, när de släpper de sitt första fullängdsalbum »REVOLUTION«. Onsdagen den 30 augusti var det releasefest för detta album, och detta skedde i den för Profetläsaren välkända lokalen (källaren under) Scalateatern i Stockholm. Fritt inträde och live-musik, plus möjlighet att köpa den nya skivan för det eminenta priset av femtio kronor. Ett sådant erbjudande tackar givetvis ingen seriös musikskribent nej till, åtminstone inte denna.

Among Lynx på Scalateatern Foto: Roger Karlsson

När stora delar av bandet stiger upp på den lilla scenen är källarlokalen välfylld med besökare i olika åldrar. Bandet kör igång ett intro och snart kommer den sista femtedelen tågandes genom publikhavet med sin klassiska megafon, till publikens stora jubel. Bandets sångare Eva-Mi Ringqvist är den som sist tar plats på scenen medan titelspåret på nya plattan kör igång. Initialt upplever jag ljudet som mindre väl fungerande, lite grötigt. Men efter några låtar så tar Elin Öberg ett djupt andetag och blåser igenom sin trynorgel och trycket från fjolåret kommer igång igen. Överlag får jag ändå en känsla av att den lite råa ursprungskänslan har slipats av i kanterna något, de har blivit lite renare och även i några låtar rent av mjuka. Det är dock inte nödvändigtvis till någon nackdel. Framför allt i min nya favoritlåt, som introduceras en »sommarflört«. »Shining In My Eyes« är nästan en vaggsång i western-stil, långsam och ändlöst vackert. Här kommer munspelet verkligen tillrätta i ljudbilden. Tillsammans med låten »The Sauna«, en avsevärt hårdare bit, med intensiv duell mellan Öbergs munspel, Moa Brandts slidegitarr och Eva-Mis intensiva sång, så är det kvällens höjdpunkter. Among Lynx spelar igenom låtarna från nya plattan rakt av och trots den lite sega starten så blir mitt helhetsintryck av giget ändå med beröm godkänt.

Kvällens setlist

1. Revolution intro

2. Revolution

3. Hey Dude

4. Howl With You

5. Little Baby

6. Lynx

7. In My Trunk

8. Bum's Blues

9. Shining In My Eyes

10. The Sauna

11. Soil

Efter spelningen passade jag på att köpa två stycken CD-skivor (trots att jag inte har någon fungerande spelare för det formatet). Skivomslaget är designat av tjejerna själva i samarbete med fotografen Lennart Brorsson och innehåller givetvis gruppens sköna Roots-logga.

Samma dag som denna spelning på Scala släpptes denna skiva, men än så länge i liten utgåva då Among Lynx själva sköter distributionen. Fredagen den första september hittade jag den på Spotify, när jag tidigt under fredagsmorgonen loggade in så hann jag med att lyssna igenom den 2-3 gånger innan jobbet. Nu får de elva låtarna givetvis en tydligare form och jag gläder mig lite extra åt att favoritlåten står sig lika väl i studioformatet som live. Via Instagram hittar jag kontot Luffar Lo, som visar sig vara Elin Öbergs lilla projekt (pågått i snart tre veckor) vid sidan om Among Lynx. Via hemsidan (http://www.luffarlo.com/) hittar jag också till Youtube-kontot. Där framför hon låtar (i videoform) i mer avskalade versioner, ur Among Lynx katalog och andra artisters alster. Här hittade jag bland annat en akustisk instrumental-version av »Shining In My Eyes«, enbart kompad av Moa Brandt på akustisk gitarr. Min kärlek för just denna låt växer för varje gång jag hör den och denna version är hårresande!

Skivan innehåller elva låtar (motsvarar gigets set-list), varav spåret »Soil« och singeln »Hey Dude« redan tidigare figurerat i deras Spotify-katalog. Den sistnämnda ger mig sköna Sass Jordan-vibbar (med vissa inslag av Led Zeppelin). Jag vill börja med den låt som jag inte riktigt gillar, »Lynx«, den känns lite kantigare än övriga. Utöver denna solfläck så funkar övriga låtar bra. Titellåten med introt är ett solklart öppningsspår, »Howl With You« har en härlig stillsam soulig känsla. En bra platta där omnämnda »Sauna» och »Shining« sticker ut riktigt positivt, och »Lynx« som inte riktigt passar mina öron, någonting i refrängen skär sig. Instrumentalt är den ok.

Foto: Roger Karlsson

Among Lynx består av följande medlemmar:

Elin Öberg – Munspel

Eva-Mi Ringqvist – Sång

Moa Brandt – Gitarr

Tove Brandt – Kontrabas

Lina Anderberg – Trummor

(på det sista spåret på skivan, »Soil«, medverkar Cornelia Nilsson på trummor)

Bandet startades för två år sedan som en trio, sedan dess har först Eva-Mi och sen också Lina tillkommit. Bandets hemstad räknas som Uppsala, men de flänger land och rike runt. Detta ivriga gigande har skapat ett samspelt gäng, som spelar med både frenesi och glädje. Jag kan varmt rekommendera att ni besöker deras konsert om de spelar i er närhet. Och ser ni skivan i någon affär så är den givetvis väl värd att köpa.

Among Lynx spelar på Kulturoasen i Uppsala på söndag. Länk

8 September 2017