Vikten av Afro Punk

Det finns festivaler och så finns det festivaler. I myllret av folkfester med musik som mittpunkt finns det vissa som sticker ut från resten. Afro Punk är en av dem, speciellt år 2016 när den behövs mer än någonsin. Nedan kan läsas om varför festivalen är så pass viktig just nu och varför det är tråkigt att behöva säga det.

I dagarna, 27 och 28 augusti, drar Afro Punk igång i Brooklyn, där festiviteten startades 2005 av filmskaparen James Spooner. Brooklyn kan inte vara en bättre plats för ett sådant här initiativ, för det är där kreativiteten kokar i New York. Förra året spred den sig till både Paris och Atlanta och i år har den tagit sig London. Med en otrolig rad artister anordnas alltså Afro Punk för elfte året i rad och något sådant här behövs just nu mer än någonsin. Som Laura Mvula sa i intervjun med Profet från Way Out West:

Laura Mvula

- Jag har aldrig upplevt en sådan festival. Musikaliskt, som svart artist, är det en väldigt viktig festival för mig. Det som är så enormt viktigt, något som är hemskt att behöva påpeka om och om igen, är att firandet av svart kultur och musik behöver ha en sådan här plattform. År 2016 behandlas människor fortfarande mycket olika i USA, och resten av världen för den delen. Afro Punk existerar som en livboj i ett hav av obehagliga åsikter och händelser som hemsöker USA för tillfället. Det som får det att krypa i skinnet är att de här sakerna egentligen inte bara händer för tillfället, det har med största säkerhet hänt under en mycket lång tid. Nu har regelrätta mord utförda av polis helt enkelt bara uppmärksammats tack vare utökad möjlighet att filma övervåldet. Det rasistiska samhälle som vägrar lösas upp behöver förändras och Afro Punk är en stark röst som talar för rättvisa och svarta livs betydelse. Att något så självklart som vad ett liv betyder behöver påvisas idag är beklagligt, men det måste uppenbarligen göras. Det vackra i Afro Punks gärning är att denna ståndpunkt ropas ut med eftertryck, med hjälp av en festival som grundas i glädje och kärlek, en festival som visar upp en ändlöst intressant kultur som fortsätter att vara ledande när det gäller musik och kreativt uttryck. Jag hoppas att jag en dag kan få åka till Brooklyn och bevittna denna starka festival, eller att den möjligtvis lyckas sträcka sig hela vägen till Sverige. Till de som prenumererar på Afro Punks nyhetsbrev kom här om dagen ett mixtape med några artister som ska framträda på festivalen i helgen. Spellistan uppmuntrar till politiskt engagemang genom röstning, i försök att ändra den bistra verkligheten. På årets Afro Punk spelar bland annat sanslöst bra akter som funkprästen George Clinton, neo-soulhjältarna The Internet, den makalösa Laura Mvula och svenska representanten Seinabo Sey.

Funkprästen George Clinton

26 augusti 2016