1900 - »1900«
En skivrecension i diktform

Jonathan »Månorm« Kärre deltog i den allra första lanseringen av Profet med en text om ett besök vid Jim Morrisons grav i Paris. I grund och botten är Jonathan poet och idag bidrar han med något som innefattas i den sysselsättningen, nämligen en skivrecension i diktform. Vad jag vet är det första gången något sådant publiceras, men om någon av er läsare vet om ett tidigare exempel får ni gärna höra av er om detta.
        Skivan som Jonathan valt att recensera med ett poem är »1900«, det första albumet från Christian Gabels soloprojekt 1900. Det mest framgångsrika stycket från alstret heter »Den minsta av segrar«, en melodi som hörts i reklam och fastnat hos många. 2009, när »1900« släpptes, gick Christian Gabel med i bob hund och dessförinnan har han producerat Hello Saferide och spelat med Thåström. 1900 lär ha fötts ur en fascination för gamla bandspelare och musiken låter organisk och ärlig därefter.
        För att förstå »1900« och den snart kommande dikten om skivan bör du veta att det är en samling musik att förlora sig i. Jag förstår verkligen hur en poet som Jonathan »Månorm« Kärre fastnar för Christian Gabels musik, för när jag blir insugen i den instrumentella skivans atmosfär flödar kreativiteten i en koncentrerad ström. »1900« är alltså ett album som rekommenderas av Profet för kreativa själar. Med de orden lämnar jag över till vad som kan vara världens första skivrecension i diktform.

Filip Lindström

Jag kontaktade Vita Arkivet
och sa att min enda önskan är
att vara kvar i livet

Men om jag ändå skulle dö
får ni gärna spela
plattan »1900« och
Den minsta av alla segrar