Ty Sugallistan @ Debaser Strand

Ännu en spelning på Debaser Strand med en storhet inom den nya amerikanska garagerocken. Pottfrillorna och polotröjorna som jag såg i publiken på samma ställe för några veckor sedan när MANKIND och side effects psykrockade scenen har bytts ut av långa hårmanar, skägg och färgglada t-shirts.

Den nödvändiga psykdosen tillhandahålls av huvudstadens egna Sudakistan, deras latino- mangel gör vem som helst stolt över att vara Stockholmare. Perkussionisten Carlos Amigo går hårt på sin röda koklocka och tar en framstående roll i den nya låten »Illegal«. På många sätt är melodin aktuell och mycket personlig, då den skänker tankar till de som idag tvingas fly från sina hemland samt uppmärksammar att flera av bandmedlemmarna har gått igenom en snarlik situation. Trots en spräckt bassträng, och därmed byte av bas mitt i ett nummer för basisten Maikel Gonzalez, visar Sudakistan än en gång vilket bra liveband de är.

Sudakistan

Kvällens huvudakt är Ty Segall, amerikanen som kan tävla med The Brian Jonestown Massacre i produktivitet. Han medverkar i en mängd band och ger ut skivor snabbare än du hinner blinka, alla lika bra. Nu senast satsade han på en hyllning av Marc Bolan med albumet »Ty Rex«, en oerhört lustig anspelning på Bolans T. Rex. I sällskap med The Coathangers, The Growlers (världens just nu bästa popband) och Mac DeMarco är Ty Segall en del av det jag vill se som en ny våg av garage från USA. De är alla rockmänniskor som river ner den gamla bilden av vad en sådan egentligen är. För att spela musiken de spelar behöver de inte se ut och bete sig på ett sätt som rockstjärnor tidigare gjort, något som är en frisk fläkt för musikvärlden.

Ty Segall i charmig The Oh Sees-tröja.

Ofta har Ty Segall valt att dölja sitt ansikte med smink, hår eller kläder och till en början tror jag att han ska göra det även ikväll. När hans band The Muggers soundcheckar är Tys huvud täckt av en huvjacka, som han dock senare tar av och avslöjar en simpel Musse Pigg- tröja. Gitarristen Kyle Thomas, den tuffe kungen från King Tuff, rockar en orange overall och matchande keps. För det är så en rockstjärna ser ut 2016. Den svarta motorcykeljackan är utbytt mot färgstarka överdragsplagg och kidsen älskar det. Så är det bara.

Den tuffe kungen Kyle Thomas, tyvärr ej i overall

Kidsen älskar även den välrepade garagerock som spelas av The Muggers efter Ty Segalls strikta direktion. Ty sträcker upp handen när ett nytt parti är på ingång och drar ner den igen när bandet ska gå över till något annat. Det är förtrollande att se Kyle Thomas i hans obestridliga coolhet och kungliga tuffhet, speciellt när han tar över basen i ett av de sista numren. Med all respekt till den produktiva Ty Segall, så skulle jag mycket gärna se Kyle Thomas komma till Stockholm med sitt King Tuff, helst snarast möjligt. Med tanke på det varma välkomnande som Debaser Strand gett Ty Segall and The Muggers så blir säkert King Tuff mottagna med öppna armar. Glöm bara inte den orangea overallen, Kyle, den gör dig till kidsens favorit.