Spicy Advice Ragtime Band - »Too tight« Release 2016-08-30

Foto: Roger Karlsson

Via min vän Staffan Ålander fick jag tips om att han skulle lira med sitt band Spicy Advice Ragtime Band (som kort och gott kallas för Spicy i resterande text) på Fasching dagen efter. Jag har bara känt till hans musikerkarriär en kortare tid, för mig så är vår bekantskap nästan helt relaterat till öl, ett ämne som jag skriver om på min ölblogg Alf Tycker Om Öl. Staffan serverade tidigare öl på en av Stockholms bättre ölställen, Pressklubben, och jobbade därefter en period på bryggeriet Beer Studio i Umeå. Numer bloggar även han om öl, under namnet Branschen.
        Jag är ju ingen stor jazz- och/eller ragtime-diggare, men blev ändå sugen på att kolla in denna spelning, som också skulle innehålla release av deras nya platta »Too Tight«. En tanke var att denna musikupplevelse möjligtvis skulle kunna bli ett mindre inslag i en artikel jag skrev om New Orleans för Profets räkning. Det finns tydliga musikaliska referenser mellan NOLA och Ragtime i allmänhet och den musiken som skulle visa sig komma från Spicys instrument i synnerhet. Men det fick bli en helt egen recension istället.
        En matbiljett bokades och jag började göra lite research om bandet och musikstilen Ragtime. Besöket på den klassiska jazz-klubben Fasching skulle ju också det bli en premiär i sig för min del. Via Profets Filip Lindström blev jag tipsad om kommande arrangemang på Fasching, som direkt genererade ytterligare ett frilansjobb för Profets räkning (mer om det nästa vecka).
        Väl på plats i lokalen – som är rätt mörk – placerades jag vid ett bord hyfsat nära scenen och med god översyn över densamma. Mat och dryck beställdes och serverades i god tid innan giget startade. Jag lade min sista dryckesbeställning just innan bandet skulle gå på – en Dubbelpipa från Pang Pang Brewing. På den stod jag mig rätt bra resten av kvällen (med hjälp av bordsvatten). Det finns ett överaskande bra utbud av svensk hantverksöl på flaska i baren, öl från Nynäshamns Ångbryggeri och Höganäs Brewing är väl värda att avnjutas till både mat och musik.

Adam Falk och Cissi Larsson. Foto: Erik Lindeborg

På utsatt tid – 20.00 – klev så sju stycken musiker upp på scenen för att starta kvällens första set. Någon låt senare dök också bandets enda kvinnliga medlem Cissi Larsson upp på scenen som förstärkning på sång och klarinett.
        Jag har ju redan nämnt att jag inte någon jazz-diggare, men som Baloo säger »Come on katten, det svänger ju!«. För svänger gör det onekligen om Spicy.
        Jag får uppfattningen att det är ett väldigt samspelt gäng som trivs enormt bra tillsammans. Jag är på intet sätt insatt i de instrumentaltekniska bitarna, men jag uppfattar det som att de genomgående är kompetenta musiker. Som vanligt så blir det ett antal solon, samtliga medlemmar tillåts släppa loss någon gång under kvällen, med den förväntade publikapplåden »mitt i låten« som naturlig följd.
        Det är övervägande glad-jazz, någon lite mer bluesig låt, under låten »Margie« är bara 3 av medlemmarna (saxofon, trombon och banjo) med på scenen och den faller mig personligen särskilt väl på jazzläppen. Under två låtar byter de pianist och plötsligt sitter Peter Nydahl (som lirar på CDn) vid tangenterna. I samband med att andra setet startar – med en liten inmarsch New Orleans-style så är det flera som lirar andra instrument än tidigare – ett multimusikaliskt gäng. Dessutom så dyker det upp ytterligare en gästmusikant, Leon Falk och lirar med i de två första låtarna i andra setet.

Jocke Falk. Foto: Roger Karlsson.

Även om jag inte direkt känner igen några låtar så är det ändå lätt att hänga med och njuta.
        Joakim Falk lirar trumpet men är också bandledare och sköter de mesta av mellansnacket, bra informativa introduktioner till den kommande låten. Bröderna Falk är uppenbarligen väldigt musikaliska, då Adam Falk lirar klarinett och tenorsaxofon i bandet, plus ovan nämnda Leon på trombon.
        Jag gillar det mesta av det jag ser och hör, men jag stör mig lite grand på pianoinslaget. Inte för att det är dåligt lirat eller brister i svänget, jag tycker bara inte att det smälter in lika väl i arrangemanget, något som jag påpekade för pianisten Gunnar, när vi genom trummis- Staffan träffades över en öl på efterfesten på Pressklubben.
        De går igenom nästan alla (utom en enligt set-listan) låtar från skivan Too Tight plus tre extra spår, »Do Watcha Wanna« och »Li’l Liza Jane« som framförs i Brass-band-form under inmarschen till spelningens andra set. »Runnin’ Wild« blir kvällens enda extranummer – men efter två timmars härligt sväng så är jag mer än nöjd.

Adam Falk, Cissi Larsson och Jocke Falk. Foto: Erik Lindeborg.

Jag har sedan spelningen (30/8-2016) lyssnat igenom plattans 15 spår ett antal gånger och det förstärker bilden jag fick under giget, det här är bra grejer!
        Planer finns på att släppa plattan Too Tight på Spotify, men det är inte spikat riktigt än. Jag har lagt upp en egen spellista, »ROGERS SPICY TOO TIGHT« på Spotify, med låtar från skivan, fast med originalartisterna. »Too Tight« finns att köpa på Spicy Advice Ragtime Bands spelningar, annars via deras hemsida.

SET-LISTA
  • The Chant
  • Give me a Pigfoot and a bottle of beer
  • Bluegrass Rag