Skivjakt på Gotland

En vecka på raukarnas ö, 14 skivor inköpta, ifrån tre vitt skilda skivbörsar. Filip Lindström redogör för sin vinylkonsumption på Gotland, som resulterade i flera fynd. Här nedan följer en guide för dig som känner för att rota i skivbackar på lantliga loppisar lika gärna som på psykedeliska varuhus.

Efter sju dagar på Gotland med paradisorten Gnisvärd som bas kom jag hem med två plastkassar fyllda med vinylskivor. På båten hem till Stockholm var det de påsarna jag bar med mig hela tiden, för att försäkra mig om deras eviga säkerhet. De tre skivåterförsäljarna som jag fick chansen att besöka under min tid på ön erbjöd otroligt olika utbud. Därför vill jag - för andra skivjägares skull - berätta var jag varit, vad jag hittat och vad som egentligen går att förvänta sig av Gotlands skivbörsar.

Toftalagret, Tofta

Mellan det nyss nämnda paradiset Gnisvärd och den närliggande Tofta Beach Club finns loppisen Toftalagret. Där hittas längst in i ett trångt hörn flertalet skivbackar med mestadels efterlämnad vinyl från lokala förmågor.

Upphittat på Toftalagret:

James Last – Classics Up To Date Vol. 2

Den tyska orkesterledaren James Last, som kan höras i Tommie Jönssons podcast DJ 50 Spänn, tolkar klassiska stycken.

Neneh Cherry – Raw Like Sushi

Nenehs klassiska debutalbum från 1989 som öppnas med den odödliga »Buffalo Stance«. Frontas av ett lika odödligt omslag med Neneh framför en kritvit, slående bakgrund.

The Brothers Johnson – Winners

Funkbröderna George och Louis Johnson briljerar med en skiva där de poserar som atleter på omslaget. Skivan var märkt med namnet »Tuppen«, troligtvis den förra ägaren.

George Duke – Shine On

Ett givet köp eftersom George Dukes keytar flyger genom rymden på omslaget. Även denna skiva har tidigare ägts av denne mystiske »Tuppen«.

Stanley Clarke – Let Me Know You

Clarke står lutad mot ett huvud gjort av glas. Han är helt klädd i vitt, har oklanderlig frisyr och ser aningen rädd ut. Tredje skivan i rad som ägts av »Tuppen«, en man vars musiksmak uppenbarligen lutade starkt mot funk och fusion.

Londonbeat – In The Blood

En skiva som jag mest av allt plockade på mig på grund av min sjuka fascination vid 90-talet och allt som hör därtill. Fyra arga R’n’B-grabbar med en brandsläckare på omslaget, vad mer behövs för att sätta min Nittiofili i brand

Mahalia Jackson – Stille Nacht, Mahalia Jackson Singt Weihnachtslieder

Min andra skiva med gospeldrottningen Mahalia Jackson. Den första, »Welcome to Europe« recenserades i och med släppet av Profet i maj. Här är en tysk utgåva av Mahalias bästa julsånger.

Edvard Grieg – Peer Gynt Suites Nr. 1 & 2

Skamligt nog den första klassiska skiva jag någonsin köpt. Måhända ett fegt val att börja med något så välkänt som Grieg, men jag älskar när han blir så där charmigt psykedelisk ibland, så jag står rakryggad för mitt val.

No. 1 Records, Tranhusgatan, Visby

Innanför ringmuren ligger en klaustrofobiskt liten skivbutik med ett medvetet utbud och priser därefter. Gå dit om du är ute efter en upplevelse och ett härligt bemötande, men passa på när det är öppet, ty det är enbart fyra timmar, en dag i veckan.

Upphittat på No.1 Records:

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love

En stiligt klädd Boss kikar mot mig ifrån omslaget till en skiva vars titelspår fört mig nära tårar vid flera tillfällen. Just på grund av det spåret är »Tunnel Of Love« något jag länge velat ha.

Electric Light Orchestra – Time

Min absoluta favoritskiva med geniet Jeff Lynne och hans ELO. Bäst av allt är att »From The End of The World« låter som hälften av alla mina älskade moderna garagerockband från idag, fast »Time« spelades in 1981.

Italo Boot Mix Vol. 11

Med säkerhet det bästa köpet ifrån Gotlands skivbörsar, en mixskiva med Italo-Disco som det trängdes mängder av olika volymer av i backen. Där fanns också en spansk motsvarighet, som jag avstod ifrån att köpa på mig.

Lisa Nilsson – Himlen Runt Hörnet

Svensk soul i toppklass skapades när Lisa Nilsson och Mauro Scocco tillsammans jobbade fram »Himlen Runt Hörnet« 1992.

Coop Records, Coop Forum Visby

Många har tjatat om att Coop säljer vinylskivor i charken och hyllat konceptet. Jag var avigt inställd innan jag gick dit och fick se otroligt specifika backar som inte alls liknar bensinmackarnas slätstrukna svenneskivlåda vid kassan. Ett fack heter Neo-Psych, ett annat heter Black Metal. Det är härligt att vara på Coop.

Upphittat på Coop Records:

Morgan Delt – Morgan Delt

Den psykedeliske Kaliforniern Morgan Delts självbetitlade skiva Morgan Delt innehåller om jag förstår saken rätt bara Morgan Delt. Rätta mig gärna, om detta inte skulle vara fallet.

The Smiths – The Queen Is Dead

Avslutningsvis en oumbärlig skiva som i år firar sitt 30-årsjubileum. Där, på »The Queen Is Dead”, ryms några av Morrissey, Marr, Joyce och Rourkes finaste stunder tillsammans.