Profet i NOLA 2017, del VI: First Annual Jazz in the Villa

Chefsideolog Filip Lindström är i New Orleans för Jazz Fest, i sällskap med inslagsproducenten och slagverksfantasten David O. Hägelstam. Följ resan i text och i rörlig bild, steg för steg, under de tio dagar som ska spenderas i Louisiana.

Igår, 4 maj 2017, invigdes ett nytt koncept i Jazzvillan på 2107 Delachaise Street i New Orleans. Från och med i år kommer Villans jazziga garage att öppnas upp för allmänheten, för en kväll i samkvämets glada namn. Det bjöds på öl, kräftor, musik och en mästerlig chipsbuffé signerad undertecknad själv, Big Chief Filip Lindström, Guardian of the Groove. Jazzpastor Reverend Jon Rekdal välsignade festiviteten med ett välkomsttal om att han kände att det var dags att starta en egen festival: Jazz in the Villa. De muntra gästerna höll med och kastade sig över chipsen och Budweisern med sällan skådad aptit. Besökarna var till större delen från Sverige och Norge, många av dem är i NOLA på den gruppresa som Pär anordnar. De enda lokala begåvningarna vi håller hov för är batteristen Lionel Batiste och vår granne Tyrone. Tyrone är lite sen, för han har passat på att måla om sitt vardagsrum, men när han kom över med sin Jack & Coke i högsta hugg var festen i full gång.
        Inspelningen av musikvideon till Louisiana Avenues »Everybody Go Dancing« fortsatte i garaget, där alla fick spela och sjunga på eget bevåg. Där har vi definitionen av vad Jazz in the Villa är för något, en plattform där människor kan dela musik och glädje med varandra. Det spelar ingen roll om du kommer ifrån New Orleans, Sverige eller Norge, du är varmt välkommen att delta i Jazz in the Villa. Det kvittar om du är Chefsideolog, Jazzpastor, slagverksfantast eller om du livnär dig på att måla hus, du har en garanterad plats i garaget på 2107 Delachaise Street.

Twenty One Oh Seven, Twenty Seventeen. A little slice of heaven, where the grass is always green.
        I got beads around my neck, the sun is shining in my face.
        Won’t you come and meet me down on Delachaise.

Det är inte bara New Orleans musiker som hoppar mellan spelningar under Jazz Fest. Efterfesten till Jazz in the Villa placeras på tre olika klubbar, där vi stöter på diametralt olika musikstilar och generella vibbar. På Vaughan’s Lounge i Bywater spelar ett ungt band stenhård funk, där vi i de första raderna får akta oss för att inte få bandledarens trombon i huvudet när han går igång som hårdast. Stället är packat och vår granne Tyrone skakar sin bakdel mot alla på dansgolvet, fast ingen egentligen har bett om det. Vi och Tyrone skiljs åt och vi hamnar på Three Muses på Frenchmen Street, som har en annan filosofi än Vaughan’s gällande att fylla en kåk. På Three Muses släpper man bara in nog med folk så borden och baren blir fyllda, så ingen behöver trängas. På scen står ett svängigt jazzband som har en mycket lugnare känsla på gång än funkbandet på Vaughan’s, som skulle kunna rämna berg med sitt groove. Vi avslutar denna första årliga Jazz in the Villa-kväll med ett mellanting, ett jazzband på The Spotted Cat Music Club som får publiken att vakna genom att plötsligt gå in i hardcore-partier med skrikande sång och vrålande tromboner.
        Jazz in the Villa har bara börjat. Nu är det 364 dagar kvar tills det händer igen, se till att boka in resan redan nu.

5 Maj 2017