Happy Hour med Boys

Ni vet era mest kaotiska drömmar, där det alltid finns inslag av vackert och lugnt. Ni vet era vackraste drömmar som lämnar en med en söt smak i munnen, men också ett uppvaknande med gråt i halsgropen. Det är Boys. Det är som att springa på en äng, en äng där man trampar på något vasst då och då. Boys smälter ihop ljuv stämsång, The Beach Boys-gitarr och en överhängande hjärtesmärta. Det är intelligent och belevat men samtidigt infantilt. Profets Elizeth Casal-Eriksson har fått chansen att prata med en av hennes jämnåriga idoler, Nora Karlsson, som är Boys, över en öl på Södermalm.

Efter första EP:n, »Kind of Hurt«, utgiven med hjälp av indiepunkskivbolaget PNK SLM, under hösten 2015, så har Boys lyckats skaffa sig en förhållandevis stor fan-bas, ett 20-tal spelningar och en Londonspelning på nacken. Detta inte helt oberättigat. Våren 2016 släpptes också andra EP:n »Love on tour«. Nora Karlsson, som ensam bildar Boys med bandet bestående av instrumenterande bästa vänner, har sedan fjärde klass spelat i musikklasser, då med trumpet som första instrument. Det var inte förrän hon gick med i bandet Holy som hon började med gitarr. Nora har alltid haft musiken med sig, sedan tidig ålder. Så att hon, medan hon stämde gitarrer med Holy, skrev egna låtar var inga konstigheter.
        - Det var när jag började spela i Holy som jag insåg att »Jaha, såhär kan musik också låta. Man behöver inte kunna någonting, det räcker med att man kan hålla ett ackord och flytta det upp och ner.« Det var som en uppenbarelse, bara wow!
        Bandet, orkestern, ensemblen; Boys består av Nora Karlsson på gitarr, sång och front, Anna Rauhala på kompgitarr, Amanda Ferm på bas, Hannes Ferm på trummor och Lina Högström på synt. En avundsvärt fungerande bästavän/bandkonstellation. Ett gäng coola, smarta individer. Enligt mig Stockholms största headturners, men jag kan ju också vara partisk i och med att jag självutnämnt är deras största fan. Jag vill ju vara en del av dem, så frågan om hur de fann varandra skulle fungera som något av en guide för min egen del. Jag har själv haft en tuff tid med att hitta mina likasinnade så jag frågar Nora om hon fann sina redan i musikklassen i fyran eller om de kom i samma veva som Holy/Boys/utforskandet av Umeås musikscen.
        - Det var olika, Hannes och Amanda kände jag sedan barnsben. Lina från Umeå och Anna sprang jag på då och då i Skellefteå genom gemensamma vänner. När jag började skriva låtar själv så flyttade jag till Stockholm och då tänkte jag »När jag flyttar till Stockholm så ska jag bli bästa kompis med Anna«, så tog det en vecka, så var vi det.

Jag tror bestämt att alla varelser är mångfacetterade. Det gäller givetvis Nora också. Hon är inte bara en musiker, frontkvinna åt Boys och ödmjuk Rock ’n’ Roll-diva. Hon är som ovan nämnt en intelligent kvinna. Med ovan nämnt menar jag redan i introduktionen att hon smittar Boys-andan med en opretentiös skarpsynthet som kommer att fortsätta göra Boys tidlöst. Att vara en så duktig musiker och omringa sig av likasinnade i en mansdominerad industri är beundransvärt. Nora och jag träffades första gången hösten 2015 när vi studerade genusvetenskap på Södertörn. Med tanke på namnet Boys frågar jag om Nora inkluderar några sådana tankar i bandet.
        - Vi heter Boys för jag älskar killar, haha. Och genusgrejen är ju såklart väldigt viktig för mig, men det är inget jag använder i min musik. Boys är Boys.

Som fan, så har man ofta fler möten med sin idol än vad idolen har med en själv. När man buslyssnar på album, spanar in sociala medier och framför allt när de står på scen. Jag har haft turen att få ha följt Boys sedan den ungefärliga begynnelsen. Den änglalika rösten i symbios med den smutsiga gitarren har så mycket integritet. Jag förstår Noras oro inför att skapa sitt första studioalbum, med press från skivbolaget och allt vad det innebär. Men jag talar för mig själv när jag säger att mina möten med Boys inte är över än. Ni vet när man bara känner på sig något.

För att avrunda; Boys är Boys. Vi älskar Boys. Länge leve Boys.

Alla bilder tagna av Anna Karlsson

3 Februari 2017