MC Ride och Andy Morin i Death Grips

Världens bästa Death Metal-Rap

Jag älskar band som gör sitt bästa för att inte omfamnas av en stor publik, band som kräver något extra av sina lyssnare. Likt ett årgångsvin behövs det förfinade musikaliska smaklökar för att ta sig an grupper som The Residents och i viss mån artister som Tom Waits, för att komma förbi och lära sig att älska de små egenheterna.

Death Grips är i allra högsta grad en sådan grupp. De öppnar sin senaste skiva »Bottomless Pit” med kaotiskt Death Metal-mangel i »Giving Bad People Good Ideas« innan de går över i sin minst lika hårda industriella hip hop. Första gången jag slog på skivan blev jag avskräckt och stängde av direkt, försatt i ett rent chocktillstånd av det som just nått mina öron. Låt oss säga att det var den första sippen av årgångsvinet, som instinktivt spottades ut. Senare vågade jag ta mig en smutt till och passerade då den inledande chocken, jag började till och med uppskatta smaken. En klunk ledde till en andra och en tredje, tills hela flaskan årgångsvin slank ner i en sittning.

Jag vill av hela mitt hjärta tro att MC Ride, Zach Hill och Andy Morin i Death Grips hade en agenda bakom inledningen av »Bottomless Pit«. Jag vill tro att de lagt »Giving Bad People Good Ideas« allra först som en vattendelare, för att sålla bort de lyssnare som inte förtjänar att komma vidare till resten av den makalösa skivan. Jag vill givetvis tro detta för att det innebär att jag klarat mig med bravur igenom ett oskrivet Death Grips-test.

Omslaget till "Bottomless Pit"

Mänskligheten kan lätt delas upp i två grupper som skiljer sig starkt ifrån varandra. Den ena gruppen består av människor som mer än något annat vill passa in och därför lyssnar på musik som andra också gillar. Den andra utgörs av individer som trivs med att ha en personlig relation till musik, som njuter av att vara ensam om en smak. Andra med samma tycke kan ses som inkräktare på den personliga relationen och avfärdas impulsivt. Jag tillhör grupp nummer två och har som av en händelse omgärdat mig av vänner som också gör det.

Ett band som Death Grips och en skiva som »Bottomless Pit« är utomordentliga för människor som vill ha musik för sig själv. I och med Death Metal-introt till »Giving Bad People Good Ideas« byggs en mur upp som stänger omvärlden ute från förhållandet mellan lyssnaren och MC Rides hårda rim. Det skapas en liten klubb för den som klarat sig igenom det oskrivna Death Grips-testet, där medlemmarna kan gå med rak rygg och njuta av att säga: »Jag förstår mig på världens bästa Death Metal-Rap, det gör inte ni«.

»Bottomless Pit« släpptes 6 maj 2016 och har mötts av hyllningar från diverse undergroundkritiker. Videon till »Giving Bad People Good Ideas« gör om stillbilden från albumomslaget till en repetitiv rörelse som diskuterats fram och tillbaka sedan släppet.